“Veće interesovanje za MMR vakcinu, obuhvat kod djece rođene 2021. godine 6 odsto“

onogošt.me
 • Autor onogost.me
 • 21.01.2023. u 12:26
U Nikšiću je obuhvat MMR vakcinom kod djece koja su rođena 2021. godine tek šest odsto, dok kod djece koja se ove godine spremaju za polazak u školu (2017. godište) 77 odsto, kazala je za portal Onogošt dr Biljana Vučić, pedijatar u nikšićkom Domu zdravlja.

“Podaci govore, da kada vi virus ušao u populaciju, imali bi veliki broj oboljele djece, a samim tim bi bio i veći broj djece sa nekom od komplikacija bolesti”, istakla je ona.

Zdravstvene vlasti upozorile su da je zbog niskog obuhvata MMR vakcinom i pojave prvih slučajeva morbila u regionu Crna Gora na pragu epidemije malih boginja.

Prema riječima Vučić, u posljednjih pet dana u Nikšiću vlada veće interesovanje roditelja da njihova djeca prime MMR vakcinu.

„Za sada su ta djeca dobila termin kod svog pedijatra. Takođe, planiramo i vanrednu vakcinaciju kako bi povećali broj vakcinisane djece, o čemu će roditelji i javnost biti blagovremeno obaviješteni“, kazala je ona.

Kako je objasnila, morbili (male boginje) su akutno, veoma zarazno virusno oboljenje koje karakterišu respiratorne tegobe, konjunktivitis i osip po koži.

„Jedna osoba koja ima morbile može da inficira do 18 drugih. Prenosi se kapljičnim putem. Inkubacija (period od zaraze do pojave tegoba) je od osam do 11 dana“, kaže ona.

Početak bolesti, kataralni stadijum, objašnjava Vučić, karakteriše povišena tjelesna temperatura (često do 40 C), malaksalost, gubitak apetita, kijanje, kašalj, bol u grlu, glavobolja i suzenje očiju („plačna maska“).

Petog dana obično počinje izbijanje osipa, prvo na čelu i iza ušiju, a onda se širi niz tijelo (vrat, trup i ekstremiteti).

Napominje da je osip ružičaste boje, a periodu kada izbija simptomi iz kataralnog stadijuma su najizraženiji, a onda temperatura polako pada.

Osoba je, ističe, najviše zarazna u periodu kataralnog stadijuma (četiri dana prije), kao i četiri dana po izbijanju osipa.

„Komplikacije bolesti su upala srednjeg uha, upala pluća koja može biti uzrokovana samim virusom, ali i bakterijska koja nastaje usljed oslabljenog imuniteta zbog  bolesti, trombocitopenija (snižen broj trombocita) koja predstavlja rizik od krvarenja, oštećenje sluha, febrilne konvulzije zbog povišene temperature, meningitis i encefalitis.“

Objašnjava da su komplikacije češće među djecom uzrasta do pet godina, kao i kod starijih ljudi koji nijesu vakcinisani i nijesu bolovali morbile.

„Takođe, rijetka, ali jako teška komplikacija bolesti koja nastaje obično 7-25 godina od preležanih morbila je subakutni sklerozirajući panencefalitis koji bolesnika doživotno veže za postelju. Važno je istaći da virus morbila pravi tzv. imunološku amneziju u naredne 2-3 godine, što znači da organizam „zaboravlja“ sve infekcije, odnosno njihove uzročnike, sa kojima je dijete bilo u kontaktu ili je zaštićeno vakcinom, a to znači da kada dijete dobije neku infekciju klinička slika je teža“, kazala je Vučić.

Da bi se prevenirala bolest u populaciji, ukazuje da je potrebno da obuhvat vakcinacijom bude najmanje 95 odsto, što kod nas, kako ističe, u ovom trenutku nije slučaj.

 

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  U Crnoj Gori je od jučerašnjeg presjeka registrovano 57 novih slučajeva koronavirusa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.
  Među pripadnicima crnogorskog tima za traganje i spašavanje, koji su sinoć krenuli za Tursku, kako bi pomogli u akcijama spašavanja, nakon razornog zemljotresa koji je pogodio tu državu i Siriju, je i jedan iz Nikšića.
  Laboratorije Instituta za javno zdravlje (IJZ) analizirale su 860 uzorka i utvrdile 58 novih slučajeva infekcije koronavirusom.