Veliko interesovanje za MMR vakcinu, najmanje nevakcinih među predškolcima

RTCG
 • Autor onogost.me
 • 28.01.2023. u 13:58
U Dječijem dispanzeru nikšićkog Doma zdravlja danas i sjutra organizovana je vanredna vakcinacija djece MMR-om.

Interesovanje roditelja je veliko, a vanredna vakcinacija obavljaće se i u narednom periodu, kaže za Radio Crne Gore načelnica Dispanzera Biljana Vučić. Roditelji mališana, koji su doveli djecu da prime MMR, kažu da su vakcinaciju odlagali zbog prehlada.

Kako bi djeci, koja nijesu vakcinisana MMR-om, omogućili da se u što kraćem roku vakcinišu u nikšićkom Dečijem dispanzeru rade i subotom i nedjeljom. Načelnica Biljana Vučić kaže da je medicinski tim na raspolaganju roditeljima od 9 do 13 sati i da će, ukoliko bude interesovanja, tako biti i narednog vikenda.

“Prvenstveno će biti pozvana djeca koja protekle sedmice nijesu mogla da dobiju termin kod svog izabranog pedijatra. Tako da će oni dobiti danas i sjutra svoj termin, a takođe i svi ostali zainteresovani roditelji mogu da se jave”, kazala je doktorica Vučić, Radiju Crne Gore.

Roditelji, koje smo sa djecom zatekli u Dispanzeru kažu da su prehlade jedini razlog zbog kojeg su odlagali vakcinaciju. Tvrde da nemaju predrasuda i da vjeruju medicini, iako nije prijatno kada čuju negativna mišljenja o MMR vakcini.

Podaci Dječijeg dispanzera, kako kaže doktorica Vučić, pokazuju da je u gradu pod Trebjesom najviše nevakcinisane djece predškolskog uzrasta.

“U to najmlađem uzrastu, u drugoj godini, imamo najveći procenat nevakcinisane djece. Mi smo tu djecu zakazali kroz redove termine, jer njima treba i sistematski pregled, zajedno sa vakcinacijom. Sva ostala djeca mogu da se jave na vakcinaciju vikendom”, kazala je Vučić.

Pojava malih boginja u okruženju, i mogućnost epidemije i u Crnoj Gori podstakla je roditelje da ubrzaju vakcinaciju mališana.

“U ovih poslednjih desetak dana odziv je mnogo veći, tako da smo mi dali oko 180 doza vakcine, od prošlog ponedjeljka”, naglasila je načelnica Vučić.

Iz Dječijeg dispanzera poručuju roditeljima da zaštite svoje najmilije od virusnih bolesti. Pozivaju ih da odgovor na sve nedoumice potraže kod izabranih pedijatara.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci