Visok krvni pritisak sve češća pojava kod djece

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 10.12.2022. u 22:43
Iako većina ljudi vjeruje da se visok krvni pritisak ili hipertenzija javlja samo kod starijih ljudi, danas je sve češća pojava i kod djece.

Pedijatri objašnjavaju da, što je dijete mlađe, to je vjerovatnije da je visoki krvni pritisak prouzrokovan specifičnim i prepoznatljivim zdravstvenim stanjem. Starija djeca mogu da razviju visok krvni pritisak iz istih razloga kao i odrasli, a to su gojaznost, odnosno višak kilograma, loša ishrana i nedostatak vježbanja.

Promjene načina života, kao što je zdrava ishrana sa malo soli i više vježbanja, mogu da pomognu u smanjenju visokog krvnog pritiska kod djece, ali u nekim slučajevima jedino rješenje su ljekovi.

Dakle, liječenje visokog krvnog pritiska kod djece ne razlikuje se mnogo od liječenja visokog krvnog pritiska kod odraslih osoba.

Iako povišeni krvni pritisak kod djece obično ne prouzrokuje simptome, postoje određeni pokazatelji koji mogu da ukažu na to da je došlo do takozvane hipertenzivne krize, inače izrazito po život opasnog stanja.

Znakovi uključuju glavobolje, napade, povraćanje, bolove u grudima, ubrzani rad srca i kratkoću daha, a svaki od ovih stanja zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju.

Kada posjetiti ljekara?
Krvni pritisak vašeg deteta treba provjeravati tokom rutinskih pregleda počevši od treće godine, pa na svakom idućem pregledu ako se utvrdi da dijete ima visoki krvni pritisak.

Isto tako, ako dijete ima stanje koje može da poveća rizik od visokog krvnog pritiska, uključujući prevremeni porođaj, nisku porođajnu težinu, urođenu srčanu bolest i određene probleme sa bubrezima, mjerenje krvnog pritiska može da počne ubrzo nakon rođenja, prenosi Index.hr.

Izvor: N1/Index.hr

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  U Crnoj Gori je od jučerašnjeg presjeka registrovano 57 novih slučajeva koronavirusa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.
  Laboratorije Instituta za javno zdravlje (IJZ) analizirale su 860 uzorka i utvrdile 58 novih slučajeva infekcije koronavirusom.
  Podaci o broju oboljelih od kancera pokazuju da svake godine više od 3.000 osoba oboli od ove teške i podmukle bolesti u Crnoj Gori. Mušku populaciju najviše pogađa karcinom pluća, a samo u prethodnoj godini Bolnica za plućne bolesti “Dr Jovan Bulajić” je zabilježila 350 slučajeva. U zdravstvenoj ustanovi u Brezoviku trenutno je 200 pacijenata na bolničkom liječenju.