Vježbanje može da pogorša post kovid sindrom

pixabay.com
  • Autor onogost.me
  • 17.08.2022. u 22:18
Najnovije britansko istraživanje pokazalo je da je od 500 učesnika sa post kovid sindromom 75 odsto izjavilo kako im je vježbanje pogoršalo simptome.

Neki ljudi osjećaju simptome post kovid simptome i po nekoliko mjeseci, upozoravaju medicinari.

Stručnjaci savjetuju da bi trebalo da prođe najmanje sedam dana bez simptoma prije početka vježbanja. Takođe, najbolje je početi sa laganim treniranjem barem dvije nedjelje, kako navode.

Najveći rizik je miokarditis, odnosno upala srčanog mišića. Ovu bolest najčešće prouzrokuju virusi.

Američko istraživanje pokazalo je da post kovid simptomi negativno utiču na rad mitohondrija, koji imaju važnu ulogu u organizmu, pa dolazi do kardiovaskularnih problema.

Stručnjaci napominju kako svi mogu imati post kovid sindrom, nezavisno od težne simptoma tokom oboljenja. Zbog toga je izrazito važna, poručuju, post kovid briga o zdravlju.

Izvor: N1

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U Crnoj Gori se posljednjih godina godišnje registruje preko 400 novooboljelih osoba od kancera dojke, nezvanično za 2019. godinu oko 500, dok broj umrlih godišnje nekoliko posljednjih godina uvijek prelazi sto, kazali su iz Crnogorskog društva za borbu protiv raka dojke (CDPR).
Ministartsvo zravlja krenulo je izmjenom Zakona o zdravstvenoj zaštiti kako bi ga prilagodili svim građanima, kazala je u emisiji “Naglas” na TVCG dr Slađana Đorić iz tog Vladinog resora.