Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

IJZ: Za godinu 2.739 novih slučajeva raka

IJZ
 • Autor onogost.me
 • 04.02.2024. u 12:06
U Crnoj Gori je prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije iz 2022. godine, bilo 2.739 novih slučajeva oboljelih od karcinoma, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Povodom Svjetskog dana borbe protiv malignih neoplazmi, iz IJZCG navode da u Crnoj Gori slično kao u ostalim zemljama u razvoju, stanovništvo najčešće obolijeva od raka pluća, raka dojke, kolorektalnog karcinoma, karcinoma prostate.

Svjetski dan borbe protiv malignih neoplazmi je kampanja pokrenuta na globalnom nivou kojom se želi ukazati na značaj podizanja svijesti o malignim neoplazmama, njihovoj pravovremenoj prevenciji, dijagnozi i liječenju.

Kako navode u IJZCG po polu muškarci najčesće obolijevaju od karcinoma pluća (21,9%), na drugom mjestu je karcinom prostate (15,5%) i karcinom debelog crijeva (11,2%).

“Žene najčešće obolijevaju od karcinoma dojke (31,4%), karcinoma pluća (8,2%), karcinoma debelog crijeva (7,7%), karcinoma tijela materice (7,2%) i karcinoma grlića materice (4,4%). Kada je u pitanju starosna dob, najčešće obolijeva stanovništvo od 50 do 64 godine starosti”, podaci su koje je saopštio IJZCG.

Kako kažu, na osnovu navednih brojki jasno je zašto prevencija treba biti ključna komponenta i najisplativija dugoročna strategija.

“Procjene pokazuju da se čak 40% malignih bolesti može izbjeći primjenom odgovarajućih intervencija i promovisanjem zdravih stilova života, a jedna trećina slučajeva se može izliječiti ukoliko se dijagnostikuje u ranoj fazi bolesti i liječenje započne na vrijeme”, saopšteno je iz IJZCG.

U Crnoj Gori se sprovode nacionalni programi za skrininig raka grlića materice, raka dojke i kolorektalnog raka, koji će, kako kažu u IJZCG, u narednom periodu značajno smanjiti obolijevanje i umiranje od navednih lokalizacija malignih neoplazmi.

Evropski kodeks protiv raka nastao, na inicijativu Evropske komisije, ima za cilj da informiše  stanovništvo o mjerama koje pojedinci mogu preduzeti za sebe i svoje porodice, pridržavajući se „12 koraka za smanjenje rizika od raka“.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Institut za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore je juče registrovao osmi slučaj obolijevanja od morbila, saopšteno je iz IJZ.