Autor: onogost.me
Foto: unsplash.com
13:38
11.4.2019.

Zabranjeno više antibiotika: Štete mišićima, kostima i nervima

Crnogorska Agencija za ljekove i medicinska sredstva CALIMS donijela je odluku da se iz prometa povuče više antibiotika pipegal, palin i pipem od 200 miligrama, zbog rizika od ozbiljnih neželjenih dejstava koja zahvataju mišićno-koštani i nervni sistem.


U CALIMS-a su istakli da je Evropska komisija u martu formalno završila dvogodišnju naučnu procjenu bezbjednosti hinolonskih i fluorohinolonskih antibiotika. Ova odluka je pravno obavezujuća za sve države članice Evropske unije.

“Iako Crna Gora nije članica, CALIMS prilikom predlaganja mjera koje će se sprovesti, u interesu javnog zdravlja, uzima u obzir najnovije, na naučnim dokazima zasnovane preporuke nadležnih autoriteta za ljekove u zemljama Evropske unije, u prvom redu Evropske agencije za ljekove i njenog Komiteta za bezbjednost”, objavljeno je na sajtu CALIMS-a.

Iz Agencije poručuju da građani Crne Gore ne treba da budu zabrinuti jer do sada nije prijavljen nijedan slučaj sumnje na ozbiljna neželjena dejstva na mišićno-koštanom i nervnom sistemu nakon primjene ovih ljekova.

“Ukidanje dozvola za ljekove koji sadrže pipemidnu kiselinu i njihovo povlačenje iz prometa u Crnoj Gori neće uticati na dalje liječenje pacijenata sa urinamim infekcijama, jer su dostupni drugi antibiotici. Za sve informacije u vezi sa daljim liječenjem, pacijenti treba da se obrate svom ljekaru”, tvrde u CALIMS-u.

Podsjećaju da su se ovi ljekovi izdavali isključivo na ljekarski recept i dodaju da se u Crnoj Gori od predstavnika fluorohinolonskih antibiotika nalaze ljekovi koji sadrže ciprofloksacin, levofloksacin i moksifloksacin.

“Pozivamo zdravstvene radnike da prijave svaku sumnju na neželjena dejstva nakon primjene fluorohinolonskih antibiotika, posebno upaljene i ozlijeđene tetive, bola u mišićima i mišićne slabosti, bola u kostima i otoka, kao i osjećaja igli i trnaca, umora, depresije, konfuzije, suicidalnih misli”, poručili su iz CALIMS-a.

 

Izvor: CdM

Ostale vijesti iz kategorije

 • 21:55
  22.4.2019.

  Ako gulite jabuku prije nego što je zagrizete, pravite ključnu grešku. Odbacujući njenu koru, lišavate se čak 75 odsto dijetalnih vlakana.

 • 21:50
  21.4.2019.

  Uvijek namažite kremu za sunčanje, ponesite jaknu za svaki slučaj, ako nemate ništa lijepo da kažete nemojte reći ništa.

 • 19:30
  20.4.2019.

  Američki stručnjaci su, u nedavno završenom istraživanju, otkrili da ljuta papričica nije samo začin mnogim gurmanskim jelima, već i potencijalni lek za sprečavanje širenja malignih ćelija, piše RTS.

 • 15:14
  20.4.2019.

  Crna Gora je za kontinuiranu medicinsku edukaciju ove godine obezbijedila 500.000 eura, a novac će, prema broju zaposlenih, biti raspoređen u vidu budžeta svakoj zdravstvenoj ustanovi, saopštila je direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite Vesna Miranović