Autor: onogost.me
Foto: unsplash.com
13:38
11.4.2019.

Zabranjeno više antibiotika: Štete mišićima, kostima i nervima

Crnogorska Agencija za ljekove i medicinska sredstva CALIMS donijela je odluku da se iz prometa povuče više antibiotika pipegal, palin i pipem od 200 miligrama, zbog rizika od ozbiljnih neželjenih dejstava koja zahvataju mišićno-koštani i nervni sistem.


U CALIMS-a su istakli da je Evropska komisija u martu formalno završila dvogodišnju naučnu procjenu bezbjednosti hinolonskih i fluorohinolonskih antibiotika. Ova odluka je pravno obavezujuća za sve države članice Evropske unije.

“Iako Crna Gora nije članica, CALIMS prilikom predlaganja mjera koje će se sprovesti, u interesu javnog zdravlja, uzima u obzir najnovije, na naučnim dokazima zasnovane preporuke nadležnih autoriteta za ljekove u zemljama Evropske unije, u prvom redu Evropske agencije za ljekove i njenog Komiteta za bezbjednost”, objavljeno je na sajtu CALIMS-a.

Iz Agencije poručuju da građani Crne Gore ne treba da budu zabrinuti jer do sada nije prijavljen nijedan slučaj sumnje na ozbiljna neželjena dejstva na mišićno-koštanom i nervnom sistemu nakon primjene ovih ljekova.

“Ukidanje dozvola za ljekove koji sadrže pipemidnu kiselinu i njihovo povlačenje iz prometa u Crnoj Gori neće uticati na dalje liječenje pacijenata sa urinamim infekcijama, jer su dostupni drugi antibiotici. Za sve informacije u vezi sa daljim liječenjem, pacijenti treba da se obrate svom ljekaru”, tvrde u CALIMS-u.

Podsjećaju da su se ovi ljekovi izdavali isključivo na ljekarski recept i dodaju da se u Crnoj Gori od predstavnika fluorohinolonskih antibiotika nalaze ljekovi koji sadrže ciprofloksacin, levofloksacin i moksifloksacin.

“Pozivamo zdravstvene radnike da prijave svaku sumnju na neželjena dejstva nakon primjene fluorohinolonskih antibiotika, posebno upaljene i ozlijeđene tetive, bola u mišićima i mišićne slabosti, bola u kostima i otoka, kao i osjećaja igli i trnaca, umora, depresije, konfuzije, suicidalnih misli”, poručili su iz CALIMS-a.

 

Izvor: CdM

Ostale vijesti iz kategorije

 • 21:58
  16.7.2019.

  Prema evidenciji o broju oboljelih od karcinoma kože na osnovu podataka iz primarne zdravstvene zaštite, odnosno na osnovu prve posjete izabranim ljekarima sa tim dijagnozama u 2014. godini evidentirana su 292 oboljela, 160 muškaraca i 132 žene, u 2015. 265 oboljelih, 144 muškarca i 121 žena, dok je najviše oboljelih unazad pet godina bilo 2016. godine ukupno 315, od čega 195 muškaraca i 120 žena. 

 • 14:20
  16.7.2019.

  Zaštita zdravlja građana Crne Gore je osnovni cilj novog predloga zakona koji donosi zabranu pušenja, poručeno je sa sjednice skupštinskog Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

 • 21:48
  15.7.2019.

  Novo istraživanje pokazuje da jedna čaša zaslađenih pića dnevno povećava rizik od kancera, prenosi CNN.

 • 22:00
  14.7.2019.

  Što duže sjedimo, veći su rizici za oštećenje srca, navodi se u rezultatima istraživanja sprovedenog na University of Texas Southwestern Medical Center i objavljenog u časopisu Circulation, a u kojem je učestvovalo više od 1700 ispitanika.