Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
21:54
12.4.2019.

Zašto je dobro da djeca rastu uz kućne ljubimce

Ukoliko imate djecu i razmišljate da nabavite kućnog ljubimca onda je ovaj članak upravo za vas.

Pokazaćemo vam zašto je dobro da djeca odrastaju uz kućne ljubimce. Ne samo da ljubimci uče djecu mnogim životnim vještinama, nego su pored toga i prekrasni prijatelji.

ODGOVORNOST

Djeca s ljubimcima vrlo rano u životu uče o odgovornosti i brizi za druge. Ljubimci traže brigu i njegu cijelo vrijeme, oni zavise o ljudima koji ih hrane i igraju se s njima. Djeca koja su aktivna u brizi za ljubimce obično nauče da budu saosjećajna. Kroz učenje kako brinuti o drugome, učiće da brinu i o sebi.

Važno je postupno uključivati dijete u brigu o ljubimcu. Kad su mali, mogu brinuti o tome da se ljubimcu promijeni voda, a kako rastu odgovornosti se mogu povećavati.

SAMOPOUZDANJE

Zajedno s odgovornošću za ljubimca gradi se i samopouzdanje. Ako su uspješna u obavljanju svoje obaveze oko ljubimca, djeca će se i bolje osjećati, imaće osjećaj da su uspjela, biti ponosna i time graditi vlastitu sliku o sebi.

MANJE ALERGIJA I ASTME

Brojne studije su pokazale da djeca koja odrastaju uz životinjicu imaju manju sklonost razvijanju alergija i astme. Ako dijete mlađe od godine dana ima priliku živjeti s ljubimcem, razviće snažniji imunitet. Pokazalo se da dječaci koji odrastaju s ljubimcem imaju 50% manju šansu za razvoj ozbiljnih alergija kasnije u životu.

ZA SMIRENOST

Ljubimci obično donose atmosferu smirenosti i spokoja u kuću. Neka su djeca puno opuštenija uz ljubimca nego uz čovjeka. Kao i odrasli, djeca se okreću ljubimcima kad osjećaju tugu, ljutnju ili su uzrujani. Kao čarobnim štapićem životinjice donose mir i pružaju bezuslovnu ljubav.

PROTIV STRESA

Pored toga što su djeca smirenija uz ljubimce, posebno psi imaju sposobnost umanjiti stres. Druženje sa psom može imati izrazito terapeutsko djelovanje na cijelu obitelj. Samo maženje psa može dati čovjeku osjećaj sigurnosti i ugode dodira s drugim bićem. Oni su takođe dobri slušači i nikad ne odgovaraju i ne svađaju se. Iako mačke nisu toliko empatične, one takođe smanjuju stres.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 21:55
  22.4.2019.

  Ako gulite jabuku prije nego što je zagrizete, pravite ključnu grešku. Odbacujući njenu koru, lišavate se čak 75 odsto dijetalnih vlakana.

 • 21:50
  21.4.2019.

  Uvijek namažite kremu za sunčanje, ponesite jaknu za svaki slučaj, ako nemate ništa lijepo da kažete nemojte reći ništa.

 • 19:30
  20.4.2019.

  Američki stručnjaci su, u nedavno završenom istraživanju, otkrili da ljuta papričica nije samo začin mnogim gurmanskim jelima, već i potencijalni lek za sprečavanje širenja malignih ćelija, piše RTS.

 • 15:14
  20.4.2019.

  Crna Gora je za kontinuiranu medicinsku edukaciju ove godine obezbijedila 500.000 eura, a novac će, prema broju zaposlenih, biti raspoređen u vidu budžeta svakoj zdravstvenoj ustanovi, saopštila je direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite Vesna Miranović