Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
21:56
9.2.2019.

Zašto je dobro jesti suve brusnice?

Suve brusnice predstavljaju odličan međuobrok ako ste u žurbi. Sušene brusnice sadrže dosta kalorija i šećera, ali i brojne vrijedne vitamine i minerale.

Konzumacija se svakako preporučuje, ali čuvajte se pretjerivanja u količini. Zato obratite pažnju na deklaraciju i pratite preporučene veličine porcije.

Kalorije u suvim brusnicama

Samo 1/3 šolje sušenih brusnica daje čak 123 kalorija i sadrži 0,55 grama masti. Srećom to su većinom zdrave nezasićene masti koje mogu pomoći sniziti nivoe holesterola i regulisati nivo šećera u krvi.

Šećer u suvim brusnicama

Suhe brusnice sadrže velike količine šećera, a 1/3 šolje suhih brusnica sadrži 26 grama šećera. To je više od šest kašika i predstavlja dnevni limit unosa šećera. Previše šećera može podići nivo triglicerida, čime se povećava rizik od srčanih bolesti.

Hranjive materije

Već 1/3 šolje sušenih brusnica opskrbljuje organizam s 0,43 miligrama vitamina E. Vitamin E je antioksidans koji pomaže u uništavanju slobodnih radikala, koji uzrokuju oštećenja ćelija.

Konzumiranje sušenih brusnica takođe će vas opskrbiti željezom, kalijem i vitaminom C.

Korist za zdravlje

Sok od brusnice se preporučuje za prevenciju i liječenje infekcija mokraćnog sistema i mokraćnog mjehura, ali ovi mali plodovi imaju puno više dalekosežnih pogodnosti po zdravlje.

Jedno istraživanje pokazalo je da konzumiranje suvih brusnica s manje šećera može pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2.

Drugo istraživanje iz “Journal of Food Science” utvrdilo je da sušene brusnice zadržavaju mnogo svojih antioksidansa i nakon procesa sušenja. Antioksidansi iz sušenih brusnica mogu pomoći smanjiti upale te umanjuju rizik od hroničnih zdravstvenih problema kao što su bolesti srca.

Savjeti i preporuke

1. Kad kupujete sok, birajte onaj iz biološkog uzgoja.

2. Potražite sušene brusnice s manje šećera. Tako ćete povećati hranjivu vrijednost ovog suvog voća.

3. Sušene brusnice možete koristiti u salatama ili u doručku sa zobenom kašom. Za međuobrok pomiješajte malo brusnica s jogurtom. Možete koristiti u pripremi kolača. Brusnice se odlično slažu s mesom, stoga ih možete kombinovati uz piletinu.

Izvor: avaz.ba

Ostale vijesti iz kategorije

 • 22:54
  23.8.2019.

  Ukoliko se dvoumite da li da nabavite kućnog ljubimca ili ukoliko ga već imate, a strahujete kako će to izgledati kada na svijet dođe beba - imamo lijepe vijesti za vas.

 • 22:41
  22.8.2019.

  Naučnici su došli do otkrića da je godišnji odmor, bio on ljetni ili zimski, izuzetno dobar za srce i um. Istraživanja sprovođena tokom godina ukazuju na to da su praznici i odvajanje od stresne dnevne rutine mnogo više od fotografisanja i kupovine suvenira, te da oni donose i evidentne koristi za zdravlje.

 • 22:21
  21.8.2019.

  Visoke temperature ovih dana utiču na prekomjerno znojenje, a jedan od prirodnih načina da ublažite neprijatne posljedice vreline je jabuko sireće.

   

 • 22:21
  20.8.2019.

  Razbacati komade mesa po roštilju može svako, ali ga samo rijetki znaju ispeći baš onako kako treba.