Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
21:56
9.2.2019.

Zašto je dobro jesti suve brusnice?

Suve brusnice predstavljaju odličan međuobrok ako ste u žurbi. Sušene brusnice sadrže dosta kalorija i šećera, ali i brojne vrijedne vitamine i minerale.

Konzumacija se svakako preporučuje, ali čuvajte se pretjerivanja u količini. Zato obratite pažnju na deklaraciju i pratite preporučene veličine porcije.

Kalorije u suvim brusnicama

Samo 1/3 šolje sušenih brusnica daje čak 123 kalorija i sadrži 0,55 grama masti. Srećom to su većinom zdrave nezasićene masti koje mogu pomoći sniziti nivoe holesterola i regulisati nivo šećera u krvi.

Šećer u suvim brusnicama

Suhe brusnice sadrže velike količine šećera, a 1/3 šolje suhih brusnica sadrži 26 grama šećera. To je više od šest kašika i predstavlja dnevni limit unosa šećera. Previše šećera može podići nivo triglicerida, čime se povećava rizik od srčanih bolesti.

Hranjive materije

Već 1/3 šolje sušenih brusnica opskrbljuje organizam s 0,43 miligrama vitamina E. Vitamin E je antioksidans koji pomaže u uništavanju slobodnih radikala, koji uzrokuju oštećenja ćelija.

Konzumiranje sušenih brusnica takođe će vas opskrbiti željezom, kalijem i vitaminom C.

Korist za zdravlje

Sok od brusnice se preporučuje za prevenciju i liječenje infekcija mokraćnog sistema i mokraćnog mjehura, ali ovi mali plodovi imaju puno više dalekosežnih pogodnosti po zdravlje.

Jedno istraživanje pokazalo je da konzumiranje suvih brusnica s manje šećera može pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2.

Drugo istraživanje iz “Journal of Food Science” utvrdilo je da sušene brusnice zadržavaju mnogo svojih antioksidansa i nakon procesa sušenja. Antioksidansi iz sušenih brusnica mogu pomoći smanjiti upale te umanjuju rizik od hroničnih zdravstvenih problema kao što su bolesti srca.

Savjeti i preporuke

1. Kad kupujete sok, birajte onaj iz biološkog uzgoja.

2. Potražite sušene brusnice s manje šećera. Tako ćete povećati hranjivu vrijednost ovog suvog voća.

3. Sušene brusnice možete koristiti u salatama ili u doručku sa zobenom kašom. Za međuobrok pomiješajte malo brusnica s jogurtom. Možete koristiti u pripremi kolača. Brusnice se odlično slažu s mesom, stoga ih možete kombinovati uz piletinu.

Izvor: avaz.ba

Ostale vijesti iz kategorije

 • 22:01
  15.2.2019.

  Svi smo mi rođeni s najvećim i najboljim detoksikacijskim sistemom, te nam dodatna detoksikacija nije potrebna, tvrde stručnjaci.

 • 21:51
  14.2.2019.

  Nakon što pojedemo nešto slatko, tijelo otpušta insulin kako bi se stabilizovao nivo šećera u krvi, ali to za posljedicu ima i pojavu crvenila na licu i veću vjerovatnost za upalne procese.

 • 20:33
  14.2.2019.

  Potrošnja ljekova u Crnoj Gori iz godine u godinu je u porastu, potvrđuju podaci Fonda za zdravstveno osiguranje, prema kojima je trošak za ljekove i medicinska sredstva za tri godine porastao za oko 17 miliona eura.

 • 22:00
  12.2.2019.

  Brazilski orah plod je drveta koje raste u Brazilu, Peruu, Venecueli i Kolumbiji, a svojim je rastom među šumskim divovima jer dostiže visinu i do 50 metara. Zanemareni orah rijetko je na tanjiru zbog visoke cijene, ali u malim količinama ima blagotvoran učinak na organizam.