Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
21:56
9.2.2019.

Zašto je dobro jesti suve brusnice?

Suve brusnice predstavljaju odličan međuobrok ako ste u žurbi. Sušene brusnice sadrže dosta kalorija i šećera, ali i brojne vrijedne vitamine i minerale.

Konzumacija se svakako preporučuje, ali čuvajte se pretjerivanja u količini. Zato obratite pažnju na deklaraciju i pratite preporučene veličine porcije.

Kalorije u suvim brusnicama

Samo 1/3 šolje sušenih brusnica daje čak 123 kalorija i sadrži 0,55 grama masti. Srećom to su većinom zdrave nezasićene masti koje mogu pomoći sniziti nivoe holesterola i regulisati nivo šećera u krvi.

Šećer u suvim brusnicama

Suhe brusnice sadrže velike količine šećera, a 1/3 šolje suhih brusnica sadrži 26 grama šećera. To je više od šest kašika i predstavlja dnevni limit unosa šećera. Previše šećera može podići nivo triglicerida, čime se povećava rizik od srčanih bolesti.

Hranjive materije

Već 1/3 šolje sušenih brusnica opskrbljuje organizam s 0,43 miligrama vitamina E. Vitamin E je antioksidans koji pomaže u uništavanju slobodnih radikala, koji uzrokuju oštećenja ćelija.

Konzumiranje sušenih brusnica takođe će vas opskrbiti željezom, kalijem i vitaminom C.

Korist za zdravlje

Sok od brusnice se preporučuje za prevenciju i liječenje infekcija mokraćnog sistema i mokraćnog mjehura, ali ovi mali plodovi imaju puno više dalekosežnih pogodnosti po zdravlje.

Jedno istraživanje pokazalo je da konzumiranje suvih brusnica s manje šećera može pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2.

Drugo istraživanje iz “Journal of Food Science” utvrdilo je da sušene brusnice zadržavaju mnogo svojih antioksidansa i nakon procesa sušenja. Antioksidansi iz sušenih brusnica mogu pomoći smanjiti upale te umanjuju rizik od hroničnih zdravstvenih problema kao što su bolesti srca.

Savjeti i preporuke

1. Kad kupujete sok, birajte onaj iz biološkog uzgoja.

2. Potražite sušene brusnice s manje šećera. Tako ćete povećati hranjivu vrijednost ovog suvog voća.

3. Sušene brusnice možete koristiti u salatama ili u doručku sa zobenom kašom. Za međuobrok pomiješajte malo brusnica s jogurtom. Možete koristiti u pripremi kolača. Brusnice se odlično slažu s mesom, stoga ih možete kombinovati uz piletinu.

Izvor: avaz.ba

Ostale vijesti iz kategorije

 • 21:50
  21.4.2019.

  Uvijek namažite kremu za sunčanje, ponesite jaknu za svaki slučaj, ako nemate ništa lijepo da kažete nemojte reći ništa.

 • 19:30
  20.4.2019.

  Američki stručnjaci su, u nedavno završenom istraživanju, otkrili da ljuta papričica nije samo začin mnogim gurmanskim jelima, već i potencijalni lek za sprečavanje širenja malignih ćelija, piše RTS.

 • 15:14
  20.4.2019.

  Crna Gora je za kontinuiranu medicinsku edukaciju ove godine obezbijedila 500.000 eura, a novac će, prema broju zaposlenih, biti raspoređen u vidu budžeta svakoj zdravstvenoj ustanovi, saopštila je direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite Vesna Miranović

 • 22:05
  19.4.2019.

  Došlo je ljepše vrijeme i gdje god pogledate možete vidjeti ljude kako se voze biciklima. To ne čudi, s obzirom na to koliko je vožnja bicikla dobra po zdravlje, jer osim što stičete kondiciju, gubite kilograme i oblikujete mišiće, i ako ste biciklom zamijenili automobil, onda čuvate i okolinu.