Zašto je važno da konzumirate riblje ulje

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 17.01.2023. u 21:55
Ako ne jedete ribu onoliko koliko bi trebalo, uzimanje ribljeg ulja kao dodatka ishrani može vam pomoći da u organizam unesete dovoljno omega-3 masnih kiselina.

Riblje ulje jedan je od najčešće konzumiranih dodataka ishrani i to ne bez razloga. Naime, ono sadrži visok udio omega-3 nezasićenih masnih kiselina.

Zašto uzimati riblje ulje? Riblje ulje obično dolazi u kapsulama jer ga je tako najlakše uzimati, no još je zdravije ako se njime opskrbljujete konzumacijom masne ribe – haringe, lososa, sardela, inćuna i skuše, a Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da se jedu 1-2 porcije ribe sedmično.

Ako vam to nije opcija, omega-3 masne kiseline možete unijeti u organizam i putem dodataka prehrani s ribljim uljem. Evo nekih odličnih razloga zašto bismo riblje ulje trebali uvrstiti na naš jelovnik.

Doprinosi zdravlju srca 

Mnoga istraživanja pokazuju da ljudi koji jedu puno ribe imaju mnogo niže stope srčanih bolesti jer riblje ulje povećava nivo dobrog holesterola i smanjuje onaj loš, čak i u malim dozama pomaže u snižavanju krvnog pritiska te pomaže da se na arterijama ne nakupljaju naslage masnoće i plaka.

Pomaže u liječenju mentalnih bolesti

Naš mozak sastoji se od gotovo 60 posto masti, a njihov veći dio čine upravo omega-3 masne kiseline, stoga su neophodne za pravilan rad mozga. Osim toga, istraživanja sugerišu da riblje ulje zbog omega-3 masnih kiselina može spriječiti pojavu ili smanjiti simptome mentalnih bolesti poput šizofrenije i bipolarnog poremećaja.

Čini kožu ljepšom

Koža je naš najveći organ i na njoj se najprije vidi ako s organizmom nešto ne valja. Ako imate problema sa suvoćom, aknama ili ste primijetili pojavu prvih bora, riblje ulje vam može pomoći jer pothranjuje kolagen koji čini kožu elastičnom i napetom. Takođe, riblje ulje moglo bi ublažiti simptome psorijaze i dermatitisa.

Smanjuje upale u tijelu

Upala je način borbe imunološkog sistema protiv infekcija i povreda. Međutim, hronična upala povezana je s ozbiljnim bolestima poput pretilosti, dijabetesa, depresije i bolesti srca. Budući da riblje ulje ima protuupalna svojstva, može pomoći u liječenju stanja kod kojih se pojavljuje hronična upala.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv raka kao jedinstvena inicijativa za borbu protiv ove globalne epidemije i njegov cilj je usmjeren na četiri osnovne tačke: promocija zdravog načina života, omogućavanje ranog otkrivanja bolesti, postizanje dostupnog liječenja za sve i poboljšanje kvaliteta života oboljelim, saopšteno je iz Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR).