Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
21:58
5.11.2019.

Zašto nam trnu ruke i noge i šta bi tada trebalo da radimo?

Utrnulost, obamrlost, "mrtva ruka", neosjetljivost stopala... kako god to nazvali, osjećaj nam je svima poznat.

Stopala, šake, ruke i noge su djelovi tijela koji se najčešće "umrtve", posebno noću kada spavamo. Ali zašto nam se to događa?

Taj čudan osjećaj zapravo je sasvim normalna reakcija tijela, kažu stručnjaci. Radi se o tome da nervi signaliziraju da morate da promijenite neudoban položaj.

"Pritisak izlaže nerve stresu", kaže njemački neurolog Katrin Han iz univerzitetske bolnice Čarite u Berlinu. Ako ste zdravi, utrnulost ne treba da vas brine. Upravo suprotno, to je znak da su vaše vitalne funkcije u savršenom redu, dodaje ona.

Utrnulost, takođe, ima i preventivnu ulogu, jer vas podsjeća da se vratite u udoban položaj.

"Kada nerv ne bi poslao taj signal, moglo bi doći do trajnog oštećenja", kaže doktorka Han.

Ako osjetite obamrlost, jednostavno "probudite" ruku ili nogu tako što ćete zauzeti udobniji položaj. Ne treba da ih tresete, povratak u normalan položaj će biti sasvim dovoljan.

"Ako nerv privremeno izgubi osjećaj, ne brinite. Osjećaj u ruci ili nozi se vraća vrlo brzo, najčešće u roku od par minuta", dodaje ona.

Međutim, ako se ne vrati ni poslije nekoliko sati, potražite pomoć ljekara. Kod doktora bi trebalo da odete i ako nema nekog očiglednog razloga za utrnulost ili obamrlost udova, upozoravaju stručnjaci.

Izvor: b92

loading...

Ostale vijesti iz kategorije

 • 12:32
  19.11.2019.

  Budžet za zdravstveni sistem za sljedeću godinu iznosiće 281,5 miliona eura, što je skoro 14 odsto više u odnosu na tekući, saopštio je ministar zdravlja Kenan Hrapović, navodeći da veća izdvajanja za zdravstvo znače dugoročno investiranje u zdravlje svih.

 • 22:18
  18.11.2019.

  Mnogi misle da će na tvrdom sapunu s prljavih ruku ostati bakterije i da je puno bolje koristiti tečnu varijantu, a stručnjak je razbio ovaj mit.

 • 22:04
  17.11.2019.

  Ako ne volite određenu vrstu povrća, to može biti usko povezano sa genima, tvrde američki naučnici u novom istraživanju.

 • 22:06
  16.11.2019.

  Oštećenja mozga dešavaju se prije nego što i primijetite promjenu povezanu sa gubitkom sluha, ukazuje nedavno istraživanje.