Zašto ne biste trebali spavati manje od šest sati

sleep-1209288_640
pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 29.11.2022. u 21:50
Ukoliko spavate manje od šest sati, postoji velika mogućnost da ćete se susreti sa zdravstvenim problemima.

Ljekarka Rebecca Robbins je u intervjuu za Telegraph navela da se u mozgovima ljudi koji spavaju manje od šest sati stvaraju toksini koji stvaraju i te kako ozbiljne posljedice.

“S vremenom će se ti toksini nakupiti i uzrokovati neurokognitivne poremećaje. Na kraju može doći do pojave Alzheimerove bolesti, odnosno demencije”, navela je.

Podsjetila je da je istraživanje pokazalo da oni koji nemaju kvalitetan san imaju takođe dvostruko veći rizik od prehlade i gripe. Ključno je odrediti vrijeme kada ćete ići na spavanje i držati se plana.

Robbins je takođe napomenula da prije odlaska na spavanja ne biste trebali koristiti mobilni telefon niti bilo koju drugu vrstu elektronskih uređaja. Meditacija može pomoći da brže zaspite.

Temperatura u sobi bi trebala biti od 16 do 20 stepeni Celzijusa jer je to idealna temperatura zraka za spavanje.

Izvor: klix.ba

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  U Crnoj Gori je, u posljednja 24 sata, registrovano 28 novih slučajeva koronavirusa, a u tom periodu nije prijavljen nijedan smrtni ishod povezan sa kovid infekcijom.
  U Crnoj Gori je, u posljednja 24 sata, registrovano 40 novih slučajeva koronavirusa, a u tom periodu nije prijavljen nijedan smrtni ishod povezan sa kovid infekcijom.