Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Savjet advokata: Ukoliko poslodavci vrše pritisak protiv odluke NKT, zaposleni da se žale inspekciji rada

viber_image_2020-07-09_09-46-24
screenshot
  • Autor onogost.me
  • 09.07.2020. u 07:48

Ukoliko poslodavci vrše pritisak na zaposlene da se moraju snaći i raditi i pored odluke NKT da roditelji djece predškolskog uzrasta imaju pravo na prinudno odsustvo, zaposleni treba da se žale inspekciji rada, rekao je gostujući u „Bojama jutra“ advokat Spasoje Novićević.

Advokat Novićević kaže da je, prije svega, sporno da li Nacionalno koordinaciono tijelo može da propisuje šta je plaćeno odsustvo i da postoje zakoni u zemlji koji to predviđaju. Ako je već to država prihvatila, onda se plaćeno odsustvo ne može smtarati odmorom.

„Ne može da se izjednači plaćeno odustvo i pravo na odmor“, rekao je Novićević i dodao da poslodavci imaju pravo da se žale.

Advokat Novićević kaže da ukoliko je pojedincu propisano rješenje o samoizolaciji, to se onda računa kao bolovanje.

Milica Mićunović iz Ministarstva prosvjete kaže da u prethodnom periodu vrtići bilježe slabu posjećenost i djece i da je u prosjeku na cijeloj teritoriji zemlje 20 odsto djece išlo u vrtić. Kaže da odluku NKT-a treba posmatrati sa nivoa zaštite zdravlja djece.

„Većini roditelja ova odluka je pala kao olakšavajuća okolnost s ‘obzirom da im je plaćeno odsustvo i da im je država omogućila da budu uz svoju djecu“, rekla je Mićunović.

Posladavcima poručuje da moraju da budu korektni i racionalni i da roditelji i poslodavci ne zloupotrebljavaju ovu odluku.

Izvor: vijesti.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci