Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Ministarstvo će pomoći Miljaniću i Jokiću

thumbnail-7-2-1000x555
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
  • Autor onogost.me
  • 13.07.2021. u 00:19

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će, u okviru institucionalnih mehanizama, reagovati kako bi pružili podršku porodičnom gazdinstvu Radivoja Raša Miljanića, kojem je zbog nesreće od požara stradao veliki broj grla koza, objekti i oprema, kao i farmi Boža Jokića, kojem je usljed kvara na instalacijama uginulo preko 15 odsto ukupnog broja koka nosilja, saopšteno je iz tog resora.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, državni sekretar Nebojša Veličković, generalni direktor Direktorata za poljoprivredu Miroslav Cimbaljević i načelnik direkcije za stočarstvo Ranko Bogavac juče su obišli gazdinstvo Miljanića i farmu Jokića, nakon čega je saopšteno da će Ministarstvo, u skladu sa zakonskom regulativom i mogućnostima djelovati prema ostalim institucijama radi zajedničkog prevazilaženja nastale situacije.

Iz ministarstva navode da je veliki problem što životinje, u oba slučaja, nisu bile osigurane, iako ministarstvo snosi polovinu troškova osiguranja.

"Jokići su najveći proizvođači jaja u Crnoj Gori. Proširivanjem kapaciteta došli smo u situaciju da nijesmo uvozno zavisni. Raduje nas što uprkos ogromnoj šteti, u nastaloj situaciji farma Jokić neće imati diskontuitet u isporuci prema trgovačkim lancima i hotelima", navodi se u saopštenju.

Ističu da je Miljanić kao jedan od pionira kozarstva i kroz svoju proizvodnju učestvovao u razvoju sektora kozarstva u u Crnoj Gori.

"Nesreća predstavlja veliki udar za egzistenciju porodičnog gazdinstva kao i na kooperante koji su indirektno vezani za proizvodnju gospodina Miljanića", zaključuje se.

Podsjetimo, Miljanići su u nedjelju u požaru izgubili sve ono što su stvarali preko deset godina. Stradalo je 300 koza sa jaradima, kao i 2.500 bala sijena, sva oprema - izmuzište, muzilice..., a šteta je prema vlasnikovoj gruboj procjeni, preko 200 hiljada eura.

Predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević posjetio je Miljanića i najavio da će lokalna uprava u skladu sa svojim skromnim mogućnostima pomoći koliko god bude mogla. On je tada pozvao državne institucije i privrednike da takođe priteknu u pomoć Miljaniću.

S druge strane, procedurom interne kontrole na farmi kokošaka "AgroMont" u Martinićima, vlasništvo Boža Jokića, nakon kvara na objektu koji je u petak doveo do uginuća živine, utvrđen je gubitak oko 15 odsto koka nosilja od ukupnog kapaciteta koji iznosi 240.000.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Tradicionalna izložba pčelinjih proizvoda, koja se u gradu podno Trebjese organizuje po 21 put, okupila je više od 40 izlagača iz svih krajeva Crne Gore, ali i regiona.
Na poluostrvu Krupačkog jezera policija je pronašla tri vreće, težine 30 kilograma, u kojima su se nalazile zelene biljke, nalik na opojnu drogu marihuanu. Zbog sumnje da je izvršio krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga uhapšen je M. S. (38) u Kočanima, saopšteno je iz Uprave policije (UP).
U Crnoj Gori jutros se saobraća uglavnom po suvim putevima, saopšteno je iz Auto moto saveza (AMSCG).