Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Pokrenuli incijativu za izgradnju spomenika crnogorskom borcu-slobodaru i rehabilitaciju golootočkih žrtava

udruzenje_boraca
UBR od 1990. godine Crne Gore
  • Autor onogost.me
  • 13.07.2021. u 13:10

Polaganjem cvijeća na spomen-ploče crnogorskim i hercegovačkim junacima Novaku Ramovu Jovoviću i Stojanu Kovačeviću kraj Saborne crkve Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca i na spomenik pod Trebjesom rodoljubima strijeljanim 1941/44. godine od strane italijanskog okupatora, Udruženje boraca ratova od 1990. godine Crne Gore obilježilo je u Nikšiću 13. jul - Dan državnosti Crne Gore i Dan ustanka naroda Crne Gore, saopšteno je iz Udruženja.

Takođe, iz Udruženja su Vladi Crne Gore uputili inicijativu da izgradi jedinstveni spomenik crnogorskom borcu – slobodaru.

“Takav spomenik simbolizovao bi snagu oružja i rodoljublja crnogorskih boraca u mnogim odbrambeno-otadžbinskim ratovima i objedinio borce koji su u borbi sa turskim porobljivačem izvojevali nezavisnu državu Crnu Goru na Berlinskom kongresu 13. jula 1878. godine i borce koji su masovno i nepokolebljivo ustali 13. jula 1941. godine da odbrane slobodu i čast Crne Gore od italijanskog okupatora i pristalica Sekule Drljevića koji su dan ranije poljubili skute fašiste Pirca Birolija i predali mu srce Crne Gore - Njegoševo Cetinje”, saopšteno je iz Udruženja.

Pored inicijative za izgradnju spomenika iz Udruženja apeluju i da se pripremi akt o rehabilitaciji za, kako navode, utamničene, mučene i ubijane trinaestojulski ustanici, borce NOR-a i nedužne građane na Golom otoku, koji su stradali zbog političkog stava, izgovorene, odnosno podmetnute riječi.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Tradicionalna izložba pčelinjih proizvoda, koja se u gradu podno Trebjese organizuje po 21 put, okupila je više od 40 izlagača iz svih krajeva Crne Gore, ali i regiona.
Na poluostrvu Krupačkog jezera policija je pronašla tri vreće, težine 30 kilograma, u kojima su se nalazile zelene biljke, nalik na opojnu drogu marihuanu. Zbog sumnje da je izvršio krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga uhapšen je M. S. (38) u Kočanima, saopšteno je iz Uprave policije (UP).
U Crnoj Gori jutros se saobraća uglavnom po suvim putevima, saopšteno je iz Auto moto saveza (AMSCG).