Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Cijene udžbenika za srednjoškolce na nivou prošlogodišnjih

Mediabiro
  • Autor onogost.me
  • 21.08.2024. u 09:52
Druga polovina avgusta mjeseca za roditelje sa djecom školskog uzrasta je rezervisana za pripreme za povratak u školske klupe. Ovaj finansijski izazovan i stresan period lakšim čini činjenica da su četvrtu godinu zaredom udžbenici za osnovce besplatni.

“Distribucija prema svim školama na teritoriji Crne Gore za sve osnovce upisane u obrazovni sistem Crne Gore je počela u ponedjeljak 12. avgusta, sve protiče u najboljem redu i nadamo se da će tako ostati do samog kraja distribucije koji je planiran za kraj ovog mjeseca,” naveo je predstavnik Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, Dušan Petričević.

Ove školske godine u program su uvrštena i nova izdanja i to za prvi, drugi i treći razred osnovne škole za predmete Likovno i Muzičko, a novi udžbenik će se koristiti i za Likovno za osmi razred.

“Kada je u pitanju gimnazija, izmjene se odnose na udžbenike i zbirke za Biologiju i Hemiju za prvi razred, kao i udžbenik za Geografiju za drugi razred. Ostale knjige su iste kao i prošlih godina. Sve knjige koje su na našem jeziku uporedo imamo izdanja za cjelokupnu školsku populaciju osnovne i srednje škole na albanskom jeziku. Prodajemo i lektire, cijene i naslovi su kao i ranijih godina, ništa se nije mijenjalo,” naveo je Petričević.

Cijene udžbenika za srednjoškolce su takođe na nivou prošlogodišnjih – za knjige za prvi razred je potrebno izdvojiti 106 eura, za drugi razred 90 eura, treći 95 eura, dok će maturanti izdvojiti najmanje novca – 83 eura.

“Svi očekuju da Zavod kao jedini izdavač udžbenika na teritoriji Crne Gore osluškuje tržište i potrebe potrošača. Svjedočimo konstantnom rastu cijena na tržištu tako da je Zavod uradio sve kako bi cijene i ove godine bile na nivou ranijih godina,” poručio je Petričević.

Izvor: Mediabiro

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Direktor Uprave za statistiku Monstat Miroslav Pejović saopštio je u Dnevniku Televizije Crne Gore da će rezultati popisa stanovništva biti objavljeni 15. oktobra.
    Epidemiološka službe Doma zdravlja Nikšić prijavila je Institutu za javno zdravlje Crne Gore tri nova slučaja kju (Q) groznice. Time ukupan broj registrovanih slučajeva tokom 2024. godine iznosi osam.
    U sklopu ovogodišnje akcije "Cleanup Montenegro", koju organizuje NVO "Zero Waste Montenegro", a u Nikšiću NVU "Putevima predaka" uz podršku NVO "Cellula", pedesetak volontera čistilo je Trebjesu.