Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Predstavljeni programi i mogućnosti koje nudi IPA II

ipa111
Bojana Vujačić
  • Autor onogost.me
  • 25.04.2016. u 12:49

Danas je u zgradi Skupštine opštine Nikšić održana prezentacija Instrumenta za pretpristupnu podršku - IPA II, koji predstavlja finansijsku i tehničku podršku Evropske unije (EU) zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima u procesu integracija.

Njime su objedinjeni svi dosadašnji oblici podrške EU zemljama u procesu integracija u jedan univerzalni instrument.

Izvršni direktor Fondacije za razvoj sjevera Crne Gore (FORS Montenegro) Veselin Šturanović rekao je da se IPA projektom želi skrenuti pažnja građanima na programe i mogućnosti, tj. uputiti ih tamo gdje mogu da apliciraju i realizuju ideje koje do sada nijesu mogli, zbog nedostatka sredstava ili neupućenosti.

”Sredstava ima, programa i novca za njih ima, zato potrudimo se da dođemo do projekta i realizujemo ono što do sada nijesmo bili u mogućnosti”, rekao je Šturanović. 

On je dodao da treba da iskoristiti sredstva, koja su velika, kako se ne bi došlo u situaciju da ona odu u ruke bolje organizovanih zemalja.

Ana Vukadinović, v.d. generalnog direktora Generalnog direktorata za koordinaciju programa pomoći EU, kazala je u svom obraćanju prisutnim građanima i funkcionerima Opštine, da korišćenje evropskih fondova treba da ih motiviše u razvoju sopstvenog biznisa.

”EU je do sada na više načina podržala Crnu Goru. Prvenstveno sa 270,5 miliona za nacionalnu IPA, na to se nadovezuju i sredstva iz prekogranične saradnje, kao i devet projekata u koje je Crna Gora uključena. Od strane EU Crnoj Gori je na raspolaganju i višekorisnička IPA”, dodala je ona. 

”Onaj ko zaista želi, može da realizuje projekat. Takođe, treba gledati šire na oblasti, jer iako neke nijesu navedene, mogu biti u sklopu drugih”, rekla je Vukadinović i naznačila da ovaj projekat nije namijenjen pojedincima, ali da privatna lica posredno mogu biti korisnici projekta.

Predsjednica Skupštine opštine Nikšić Sonja Nikčević kazala je da partnerski odnosi i kvalitetno korišćenje sredstava mogu osnažiti i doprinijeti boljem životu grada, jer kako je rekla, ako svi osjećamo da je grad svih nas i gradimo prilike, možemo imati dosta rezultata. Ona je pozvala i NVO sektor da uzme učešće u realizaciji, jer, kako je istakla, zajedno smo jači.

Današnju prezentaciju organizovala je FORS Montenegro – Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova i evropskih integracija i Opštinom Nikšić.

Evropska unija nastaviće da pomaže projekte kroz inovirani IPA II koji će biti realizovan u okviru sljedećih sektora: demokratija i upravljanje, vladavina prava i temeljna prava, životna sredina, saobraćaj, konkurentnost i inovacija, zapošljavanje socijalne prilike i razvoj ljudskih resursa, poljoprivreda i ruralni razvoj i regionalna i teritorijalna saradnja.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Crnogorsko tržište kapitala danas se može smatrati atraktivnijim za investitore i fondove zahvaljujući sveobuhvatnim reformama i kontinuiranim naporima na usklađivanju sa međunarodnim standardima, ocjenjuje predsjednik Komisije za tržište kapitala (KTK) Željko Drinčić.
Elektroprivreda (EPCG) je već nabavila po povoljnim uslovima dio električne energije koja će nam nedostajati sljedeće godine kada će Termoelektrana (TE) “Pljevlja” zbog rekonstrukcije biti van pogona osam mjeseci, a preliminarne procjene upućuju na to da će nam, uz prosječne hidrološke uslove, nedostajati oko 400 gigavat sati (GWh) električne energije, što bi, kad se prevede na jezik novca, prema sadašnjem stanju koštalo oko 65 miliona eura.