Abazović: Biće povećanja penzija, od aprila 2022. broj zaposlenih porastao za 21 hiljadu

Privatna arhiva
 • Autor onogost.me
 • 06.06.2023. u 15:24
Predsjednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da penzioneri mogu da računaju na tzv. specijalne bonuse i ispunjenje obećanja u vezi boljeg životnog standarda pripadnika treće dobi.

„Biće povećanja penzija. To sam više puta govorio. Čim se za to steknu uslovi penzioneri mogu da računaju ne samo na uvećane penzije, nego i na vid pomoći koji je bio prošle godine u decembru. Vlada se neće voditi populističkom politikom da pred izbore radi neke aktivnosti koje su po mom skromnom mišljenju nepotrebne. Ali penzioneri mogu da računaju da će ova Vlada i nakon 11. juna ispuniti svako dato obećanje njima. Tako da mogu da računaju na specijalne bonuse, mi bi to nazvali 13. penzija, i na ispunjena obećanja“, kazao je Abazović u Nikšiću odgovarajući na pitanja novinara kada će se Vlada izjasniti o predlogu Fonda PIO za vanrednim usklađivanjem.

Na pitanje koliko je novca potrebno za povećanje penzija od 2,95 odsto i da li u budžetu ima dovoljno sredstava, Abazović je kazao:

„Novca u budžetu ima. Naši parametri su sjajni. U prvom kvartalu je suficit koji nikad Crna Gora nije imala. Imamo mnogo naslijeđenih dugova i vodimo realnu ekonomsku politiku. Ono što je neostvarivo i ono što se priča u kampanjama za izbore, to niko ne može da objasni da je ostvarivo. Ono što mi kažemo da je ostvarivo to se već ostvarilo i ostvaruje se. Za one bajke, taj novac ne postoji osim ako se nađe kroz neku prevaru. A za uvećanje penzija koje bi bilo realno, postepeno i koje bi trebalo da nastavljamo svake godine to će zavisiti od GDP-ja. Sa realizacijom projekata koji su realni, Crna Gora značajno može da uveća BDP. Naši prihodi od turizma biće veći i 30 odsto, što nije dovoljno, a kada dođemo na 60 odsto više odmah će biti za penzioni fond i građani će da osjete“.

Od aprila prošle godine do aprila ove, prema riječima predsjednika Vlade, broj zaposlenih je porastao za 21 hiljadu.

„U aprilu prošle godine u Crnoj Gori je bilo zaposleno 217 hiljada ljudi, a u aprilu 2023. zaposleno je 238 hiljada. To je 21 hiljada novih radih mjesta za samo godinu dana u zemlji koja ima 600 hiljada stanovnika i ukupno nema pola od tog broja zaposlenih“, kazao je Abazović.

Izvor: vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Najveći procenat građana, 63,9 odsto, živi u domaćinstvima koja ne mogu priuštiti nedjelju dana godišnjeg odmora van kuće, dok najmanji procenat, 13,9 odsto, živi u domaćinstvima koja ne mogu priuštiti adekvatno zagrijavanje stana ili kuće. To su podaci iz Ankete o dohotku i uslovima života u 2022. godini, koju je objavio Monstat.