Agrobudžet 31,5 miliona eura: Veća podrška, ali i obaveze

ministar-milutin-simovic-prezentacija-agrobudzeta-2017-01-28-1000x555
  • Autor onogost.me
  • 29.01.2017. u 07:24

Agrobudžet za 2017. godinu iznosi 31,54 milion eura, i veći za skoro 40 odsto nego prošle godine. Agrobudžet je koncipiran kroz 49 mjera, kroz koje je za poljoprivredu opredijeljeno 29.497.000 eura, ribarstvo 443.000 eura, a operativne programe za zdravstvenu zaštitu životinja i fito mjere obezbijeđeno 1.600.092 eura.

Mjere podrške koje će biti na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima u ovoj godini predstavio je juče na Ivanovim Koritima potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović.

Simović je kazao da Agrobudžet predstavlja zbir sredstava iz nacionalnog budžeta i sve izdašnijih evropskih pretpristupnih fondova koje Crna Gora ima na raspolaganju zbog svojih iskoraka u procesu evropskih integracija.

“Agrobudžet je kreiran tako da predstavlja dobar balans između raspoloživih sredstava iz nacionalnog budžeta, kao i raspoloživih pretpristupnih fondova EU i drugih izvora sredstava sa jedne strane i realnog stanja u crnogorskoj poljoprivredi i potreba naših poljoprivrednih proizvođača i prerađivača, sa druge strane“, ocijenio je Simović.

Odnos direktnih plaćanja i mjera ruralnog razvoja značajno je u korist programa podrške ruralnom razvoju, što je prema riječima Simovića, izraz potrebe da u pretpristupnom periodu povećamo konkurentnost proizvođača hrane, obradive površine, ukrupnimo stočni fond, kako bi nakon pristupanja EU imali bolju poziciju i bolju apsorpcijsku mogućnost za povlačenje EU sredstava za direktna plaćanja.

Agrobudžet za 2017. urađen je kroz širok konsultativan proces sa udruženjima proizvođača, privrednika, stručnih i naučnih institucija, pri čemu je od 140 poslatih predloga i sugestija uvršten značajan dio.

Najznačajnije novine u ovogodišnjem Agrobudžetu koje je Simović predstavio i pojasnio razloge za njihovo uvođenje vezane su za mjere podrške mladim poljoprivrednicima, investicijama za navodnjavanje, nabavku mehanizacije, intervencije na tržištu, smanjenje minimalnog broja grla za dobijanje premija u stočarstvu, uvođenje direktnih plaćanja u biljnoj proizvodnji i smanjenje minimalne površine za tu podršku.

Simović je prvu prezentaciju Agrobudžeta za ovu godinu iskoristio da još jednom pošalje poruku svim stručnim službama u svim sektorima: i poljoprivrede i šumarstva i vodoprivrede, da u narednom periodu dominantno rade na terenu, kako bi bolje razumjeli probleme i efikasnije i kvalitetnije doprinijeli njihom rješavanju.

“Poljoprivredni proizvođači imaju dosta rada i problema na svojim imanjima i mislim da svi zajedno trebamo da im pomognemo u dijelu administrativnih obaveza i kvalitetne stručne podrške. I u pripremi zahtjeva za sredstva iz Agrobudžeta i u pripremi biznis planova za evropske fondove, ili pak za kreditnu podršku od IRF-a”, kazao je Simović.

 

CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Državne kompanije, Rudnik uglja i Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) već više od pola godine kriju većinu podataka o broju ljudi koje su zaposlili, a ta praksa se nastavila i nakon raspisivanja lokalnih izbora, saopšteno je iz Mreže za afirmaciju NVO sektora (MANS).
Skupština akcionara Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) na sjednici koja je zakazana za 3. oktobar odlučivaće o kupovini imovine nikšićke Željezare, saoštio je za Portal RTCG predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović.
Nekada profitabilno državno preduzeće, Elektroprivreda Crne Gore, koje je ove godine ušlo u zonu poslovnog gubitka, Vlada Crne Gore pomaze kupovinom akcija u veoma nejasnim okolnostima, saopštili su iz Centra za ekonomske i evropske studije (CEES).