Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Aligrudić: Povećanjem minimalne penzije bolji status 74.000 penzionera

RTCG
 • Autor onogost.me
 • 29.12.2023. u 09:57
Penzioneri koji dižu glas zbog povećanja samo minimalnih penzija imaju pravo, ali moraju poštovati princip solidarnosti koje predviđa penzijsko i invalidsko osiguranje, kazao je direktor Fonda PIO Ranko Aligrudić.

On je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” kazao da je važno da će povećanjem najniže penzije biti poboljšan status 74 hiljade ljudi, odnosno dvije trećine penzionera.

Minimalna penzija od 1. januara biće 450 eura.

“Penzioneri koji u intervalu od najniže penzije sadašnje, 296,35 do 450 eura, njih nekih 29.000, takođe će oni primati iznos najniže penzije. Naravno, tu ćemo uračunati majke, korisnice novčane naknade, po osnovu rođenja troje ili više djece, koje će nam se vratiti i koje nam se već vraćaju sa ove naknade, jer je ovaj iznos sada najniža penzija od 450 mnogo veći nego što je njihova naknada od 336 eura. Dakle, nekih 74.000 penzionera će biti pogođeno sa ovom izmjenom sa majkama”, rekao je direktor Fonda PIO.

Aligrudić je kazao da je prije Nove godine najbolje vrijeme za majke sa troje i više djece da se prebace na penziju.

“Ukoliko neke zakasne, možda će ih odjaviti sa 31. januarom, pa će biti na našim penzijama od 1. februara. Prvi sljedeći dan po prestanku njihove novčane naknade kod Centra za socijalni rad, ukoliko podnesu zahtjev, mi ćemo ih preuzeti kao penzionere”, kazao je on.

Aligrudić je objasnio da se neusklađivanje najnižih penzija odnosi na one koji danas imaju najniže penzije od 296 eura, njih 40.800 penzionera.

“Te se penzije neće usklađivati. Ali one od 296 do 450 eura će se usklađivati, ali će se isplaćivati u iznosu od 450 eura sve dok ne pređu iznos najniže penzije. Dakle u naredne dvije godine. Ove druge će se četvoromjesečno usklađivati i one će imati isplatni iznos od 450 eura, a njihov stvarni će biti adekvatan onome koliko bude iznosila. Dokle bude manji od 450 eura, njima će biti 450”, objašnjava on.

Smatra da nije neustavna odluka da se samo minimalne penzije povećaju i na taj način se izjednače primanja penzionera koji su radili 30,40 godina i onih sa 10,20 godina radnog staža.

“Mislim da to nije neustavno jer mislim da zakonodavac ima pravo da određuje način regulacije isplaćivanja penzija. Ja to ne bih nazvao diskriminacijom, već da se pravi određeni nesklad. S pravom se penzioneri ljute i dižu glas, međutim moramo da znamo da u penzijskom i invalidskom osiguranju postoji princip solidarnosti i ovo je vid poboljšavanja njihovog standard. Ono što je važno je da će biti poboljšana penzija za 74.000 ljudi, a to je 2/3 penzionera u Crnoj Gori”, kazao je on.

Aligrudić je istakao da nije potpuno odbačena mogućnost da penzioneri koji primaju penzije iz drugih zemalja dobiju dopunu penzije kojom će zaokružiti iznos od 450 eura.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  13

  1. daleko najgori zakon do sada.Šta je saonim što su ostali bez posla sa deset ,dvanes godina staza . Što i njima ne date ,makar neko socijalno davanje.I oni su uplaćivali doprinose.

   1. potpuno ste u pravu treba i oni koji imaju manje od 15 g staza a imaju preko 60 g da dobiju neku nadoknadu.

  2. Sramota. treba Da Se Odvoje oni Sto Su Radili 30 ili 40 godina od ovih ostalih. a treba dat I onim Sto Su Uplacevali Privatno naprimer Firme koje su imale Drvo Preradu. to jest Pilane tim Radnicima treba da uracunate Benefecirani Staz

  3. Upravu Si Mileva. Deca Zavrse Fakultet Ako Im Babo il nemaju Neke jake Veze nemoze ni da Se Zaposli. Stvarno Zalosno Gde zivimo.

  4. Jel sto sam i obolela jos me vi dotucite. Nijesam mogla odrediti zdravstveno stanje kad odgovara zakonu.

  5. срамота,имам 449е,а сад 450,то је повећање.што не одредите минималну за пуни радни стаж,а остале процентуално како слиједи.но то је изгледа виша математика.

   1. Sta je sa srazmjernim penzijama. Imam 32 godine staza (pola staza u Crnoj Gori pola u Srbiji), invalidsku penziju koja izmosi 210e. Bruka i sramota!

  6. Коме се не свиђа ово повећање пензија и плата нека се одрекну. Ови што су остали да не раде је крива владавиа Мила Ђукановића

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Isplata penzija za jun počinje danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore.
  Niko se ne kocka sa Fondom PIO i sve penzije, osim minimalnih biće uvećane već u januaru, kazala je gostujući u Jutarnjem programu TVCG ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić.