Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

ASP: Od prodaje struje iz mHE zaradili 21,5 miliona

Ilustracija/ASP
 • Autor onogost.me
 • 07.04.2024. u 19:31
Deset firmi koje gazduju sa 22 male hidroelektrane (mHE), koje su do tih poslova došle kroz šemu dodjele subvencija na teret crnogorskih potrošača, od biznisa prodaje struje u prethodnim godinama, pa do kraja prošle godine, prikazalo je nagomilanu dobit od preko 21,5 miliona eura, saopštila je Akcija za socijalnu pravdu.

Kako navode u saopštenju, evidencija obuhvata deset firmi koje su prve počele da se bave ovim biznisom i ostvaruju pravo na subvencije u periodu još jednu godinu do narednih do osam godina.

Među tim firmama, kako navodi ASP, prednjači beranska „Hidroenergija Montenegro“, koja gazduje sa osam mHE, a do kraja prošle godine je nagomilala dobiti oko devet miliona eura.

Firma „Kronor“ ima dvije mHE, a prikazala je prema podacima ASP, nagomilani keš od oko 3,6 miliona.

Pored toga, konzorcijum „Small Hydro Power Plant Mojanska“ ima dvije mHE i već 2,9 miliona nagomilane dobiti, a „Igma Energy“ sa dvije mHE je prikazala nagomilani keš na bezmalo 1,5 miliona.

“U isto vrijeme, ovih deset firmi generisalo je 77 zaposlenih, a prednjači „Kronor“ sa prikazanih 19 zaposlenih, što je neuobičajeno više u odnosu na ostale firme, koje prikazuju od četiri, pa do devet radno angažovanih. Realno je pretpostaviti da ove evidencije obuhvataju i menadžere, tj direktore”, stoji u saopštenju Akcije za socijalnu pravdu.

Kako je saopšteno iz ASP biznis mHE razvila je svojevremeno vlada Demokratske partije socijalista, a do ovih poslova došli su uglavnom bliski vrhu te partije po političkom, rodbinskom, kumovskom-prijateljskom ključu.

“Biznis šema obuhvatala je dodjelu koncesija za proizvodnju struje iz mHE na period od 27 do 30 godina, a koncesionar dobija pravo na subvencije u prvih 12 godina, koje plaćaju potrošači kroz račune na struju, a dio se izdvaja iz državne kase, što je za građane praktično isto”, stoji u saopštenju Akcije za socijalnu pravdu.

Nakon 12 godina, u kojima mogu da ostvare pravo na subvencije, ili pređu na tržište (kada im je to povoljnije), cijena struje iz mHE plaća se po tržišnim uslovima.

“U ovom času, firme „Hidroenergija Montenegro“ i „BB Hidro“ (polovina vlasništva Blažo Đukanović) ostvaruju prihode po tržišnim uslovima, na šta su prešle po naglom skoku cijene struje u prethodno vrijeme. Ostali koriste podsticaje, proizilazi iz onoga što prikazuje regulatorna agencija”, navode u Akciji za socijalnu pravdu.

Prema zvaničnim podacima, 33 mHE su sagrađene po osnovu šeme podsticaja.

Sagrađene su uglavnom na sjeveru, gdje mještani godinama ukazuju da su im mHE uništile rijeke, ističu u ASP.

Osim struje iz mHE subvencije se u ovom času plaćaju i za dvije velike vjetroelektrane (Možura i Krnovo), kao i više solarnih elektrana, koji su svi na računima za struju.

Iz Ministarstva energetike i rudarstva je nedavno javnu raspravu prošao, kako smatraju u Akciji za socijalnu pravdu veoma štetni Nacrt zakona o obnovljivim izvorima, koji pakuje nove subvencije potrošačima, koje će plaćati za proizvedenu električnu energiju iz raznih obnovljivih izvora, koji se šire zbog tehničkog razvoja.

“Pod plaštom ispunjavanja odgovarajućeg procenta proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, sa čime Crna Gora nema problem, ministar energetike Saša Mujović očito pokušava da mnogim privatnim kompanijama (znanim i neznanim) na teret potrošača obezbijedi subvencije. Da je ministar energetike i rudarstva sklon da više podržava privatne biznise, nego interese građana, koje je dužan da štiti, pokazao je i protekle sedmice tokom posjete Kombinatu aluminijuma Podgorica, kada se javno založio da država pomogne ovu kompaniju, pri tome ni riječ ne rekavši o nizu kontroverzi i ozbiljnih sumnji u zloupotrebe, koje već duže godina pune medijske stupce o poslovima u vezi sa podgoričkom kompanijom”, upozorava Akcija za socijalnu pravdu.

U posljednje vrijeme značajno se u zemlji razvijaju i solarni paneli.

“Akcija za socijalnu pravdu je prije nekoliko dana navela da su u taj biznis ušli i bivši direktori Elektroprivrede Crne Gore, Crnogorskog elektrodistributivnog sistema i Crnogorskog elektroprenosnog sistema, povezani sa privatnim kompanijama, kojima su davali poslove dok su bili na čelu državnih kompanija”, podsjećaju u saopštenju.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Novo državno preduzeće za gazdovanje šumama trebalo bi da zaposli 231 radnika u prve tri godine rada, koji će imati za 30 odsto veću zaradu od zaposlenih u državnoj upravi, dok je za prvu godinu rada novog šumarskog preduzeća potrebno obezbijediti 24 miliona eura za obrtna sredstva i nabavku mehanizacije i opreme za rad, saopšteno je iz Akcije za socijalnu pravdu.