Bataković: Danas smo otvorili vrata onima koji su imali hrabrosti da se suoče sa izazovima

batakoviccc
Marija Vujović
  • Autor onogost.me
  • 17.09.2016. u 14:20

Nakon ceremonije otvaranja Inovaciono-preduzetničkog centra Tehnopolis održana je interaktivna radionica „Od ideje do biznisa“. 

Na njoj su gosti otvaranja upoznati sa djelatnostima i planom nekih od kompanije koje su se našle pod krovom Tehnopolisa.

„Sudeći po činjenici da su nam u prvoj generaciji stanara kapaciteti skoro 100 odsto popunjeni, imamo  pravo da vjerujemo da smo uspjeli. Najkraće rečeno, Tehnopolis je mjesto za podršku razvoju malih, mikro i srednjih preduzeća i radi, kako na podršci osnivanja novih, tako na razvoju postojećih preduzeća“, pojasnio je Ratko Bataković, izvršni direktor Tehnopolisa.

Po njegovim riječima 14 firmi je donijelo veoma diversifikovane ideje, od IT sektora da poljoprivrede.

„Danas su se vrata ove ustanove otvorila  i pružila ruku svima, koji prije svega imaju hrabrosti da uđu u ovu priču, da se suoče sa izazovima i da preuzmu odgovornost za svoja djela, svima koji su spremni da sopstveni put grade i budu primjer generacijama koje dolaze iza njih, svima koji žele da istražuju i da stvore nešto novo, svima koji su spremni da ne traže mane, nego da traže rješenje“, poručio je Bataković.

Jedan od izlagača bio je Dejan Zejak iz Bijelog Polja koji je novo sklonište našao u Tehnopolisu, pa je danas govorio o svojom Biotehničkom centru sa posebnim osvrtom na uzgoj malina u Nikšiću.

„Moguće je gajiti maline bez trnja i brati svježe plodove tokom novogodišnjih praznika, a nadamo se da ćemo zahvaljujući Tehnopolisu svi moći da uživamo u ukusu malina iz Nikšića“, kazao je Zejak.

A, Nikšićanin Vladan Dragićević predstavio je kompaniju Rubik i projekat lokalnog veb portala Onogošt.

„Rubik je mlada kompanija koja se bavi projektovanjem, razvojem i implementacijom informacionih sistema, kao i konsaltingom prilikom izrade istih. To zvuči tehnički komplikovano, ali siguran sam da je makar polovina prisutnih u Sali ovog mjeseca bila u kontaktu sa jednim našim proizvodom. Riječ je o portalu Onogošt“, započeo je predstavljanje Dragićević pred brojnim gostima koje je upoznao sa činjenicom da je portal Onogošt za godinu dana rada postao dio svakodnevnice velikog broja sugrađana, o čemu najbolje govori 300.000 posjeta mjesečno.

Podsjetio je da je godinu dana prije nastanka portala Onogošt, osnovana firma Rubik kao rezultat ambicije jednog programera da u gradu pod Trebjesom osnuje progresivnu softversku komopaniju koja će konkurisati na domaćem i regionalnom tržištu.

„Za dvije godine rada uspjeli smi da proširimo tim, uspješno realizujemo veliki broj projekata, razvijemo softvere na koje smo izuzetno ponosni i ostvarimo čvrsta partnerstva sa velikim brojem kompanija. Iza sebe imamo više od stotinu uspješno realizovanih projekata. Kompanija Rubik i portal Onogošt će se truditi da u budućnosti afirmišu grad i biznis ambijent, prije svega početnike u biznisu, imajući u vidu da danas nije lako započeti biznis, plasirati svoj proizvod i probiti se na tržište“, dodao je on.

Posljednji od izlagača bio je Enis Kočan koji je predstavio svoju firmu BIO-ICT.

Nakon prezentacije prisutnima se obratio i premijer Milo Đukanović ističući da mu posebno ohrabrenje daje mlada generacija koja, kako je naveo, ne razmišlja na stari način.

„Optimizam mi je, prije svega, što u mladoj generaciji ne vidim ljude koji očekuju ni da ih država zapošljava ni izdržava, nego vidim ljude koji su spremni da iskoriste povoljnosti ambijenta koji im država daje da svojom energijom, svojom kreativnošću i svojim radom unaprijede kvalitet života sebi i svojoj porodici“, zaključio je Đukanović.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Menadžment Uprave prihoda i carina, na čijem je čelu direktor Rade Milošević, pozdravlja zajedničku akciju Osnovnog državnog tužilaštva i Uprave policije Crne Gore, u sklopu koje su danas uhapšene 24 osobe kojima se na teret stavlja da su počinili krivično djelo iz člana 264 Krivičnog zakonika - utaja poreza i doprinosa, kroz poslovanje 20 pravnih lica koja su obuhvaćena istragom i za koja je izdata naredba za pretres, saopšteno je iz UPC.
Eurosuper 98 od danas je jeftiniji jedan cent, a eurodizel i lož ulje osam, odnosno sedam centi, saopštilo je Ministarstvo kapitalnih investicija.
U Crnoj Gori će od ponoći gorivo biti jeftinije, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI).