Autor: onogost.me
Foto: Ž. Šapurić/Privatna arhiva
14:30
5.6.2020.

BIRAJMO NIKŠIĆKO: Miljanići "oživjeli" voćnjake i posvetili se domaćoj proizvodnji

U banjskom selu Miljanići, udaljenom 40 kilometara od Nikšića, supružnici Mihailo i Zdenka Miljanić odlučili su da “ožive” voćnjake i pokrenu prozvodnju i preradu na svom imanju.


Kako je Mihailo prije nekoliko godina postao penzioner, dok njegova supruga Zdenka penziju očekuje, Miljanići su mirovinu zamijenili, kako kažu, aktivnim odmorom na selu, radeći na poboljašanju uslova i ambijenta za proizvodnju zdravih proizvoda, prevashodno za porodične potrebe, a nešto kada su “dobre godine” i  za tržište.

Pored imanja u Banjanima gdje uzgajaju drenove, višnje, šljive i trnjine, kao autohtone vrste, Miljanići istovremeno u Kočanima, gdje žive, uzgajaju maline, kupine, aronije i grožđe.

Na porodičnom gazdinstvu “Miljanić”, koje bi uskoro trebalo da dobije i sertifikat za organsku proizvodnju, proizvodi se rakija drenjinovača, sirup od drenjina, razne vrste džemova i surupa.

“Posebnost naših proizvoda od drenjina je u geografskom porijeklu. Uzgoj se odvija u Banjanima, u zdravoj životnoj sredini, gdje nema zagađivača. Tokom prerade drenjina, ne dodaju se nikakvi drugi sastojci, te su i proizvodi potpuno prirodni, sa svim dokazanim ljekovitim svojstvima”, priča za Onogošt Mihailo.

Kako bi sve bilo spremno za berbu na jesen aktivnosti na imanju u Miljanićima traju tokom čitave godine.

“Berba se obavlja na konvencionalan način, uz korišćenje sertifikovane opreme, a  proizvodnja gotovih proizvoda se obavlja u našem domaćinstvu u Nikšiću. Rukovodilac pripreme proizvoda je supruga Zdenka, uz pomoć svih članova porodice. Koriste se pouzdane, tradicionalne metode, uz inovacije koje ne narušavaju prirodni kvalitet proizvoda”, objašnjava Mihailo.

Ističe da je u planu nabavka izvjesne opreme za preradu voća koja bi omogućila poboljšanje efikasnosti u radu.

Afirmacija domaće hrane i obnova sela

Mihailo zapaža da je i potražnja domaćih proizvoda u porastu. Uvjeren je da će afirmacija  domaće, zdrave hrane, učiniti  da i proizvodnja bude masovnija, a proizvodi kvalitetniji i zastupljeniji, kako u prodajnoj mreži, tako i na trpezama hotela i restorana, posebno u vrijeme turističke sezone.

“Ovim dajemo  sopstveni doprinos širokoj društvenoj akciji afirmacije i omasovljenja proizvodnje zdrave hrane i obnovi sela, kao oaze zdrave životne sredine”, ističe Mihailo.

Na porodičnom gazdinstvu “Miljanić” u ovom periodu su, kako priča Mihailo,  posvećeni i uzgoju trnjina, koja je veoma ljekovita biljka. U budućnosti planiraju da u svoje proizvode uvrste  sirup i likera od trnjina.

Ukoliko želite da kupite proizvode porodičnog gazdinstva “Miljanić” možete pozvati na kontakt telefon: 067 643 403 – Miljanić Zdenka.

Marija Goranović

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 13:39
  19.9.2020.

  Korisnici elektrodistributivnog sistema su u avgustu preuzeli ukupno 211.070.466 kWh električne energije, što je za oko 20 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. U opštinama Regiona 4 (Budva, Bar i Ulcinj) zabilježen je pad preuzete energije od oko 40 odsto u odnosu na vrijednosti ostvarene tokom avgusta prošle godine, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

 • 11:49
  19.9.2020.

  Vlada je u petak bez održavanja sjednice, odnosno elektronskim putem, dala saglasnost da se izda državna garancija od 800 hiljada eura za kredit između Prve banke i Inovaciono-preduzetničkog centra (IPC) Tehnopolis Nikšić.

 • 10:34
  19.9.2020.

  Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) od početak godine do kraja jula iznosio je 419,8 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlila 134 miliona, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

 • 08:14
  19.9.2020.

  Iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja saopštili su da će danas početi redovna mjesečna primanja za korisnike penziskog i invalidskog osiguranja.