Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

BIRAJMO NIKŠIĆKO: Od ljubavi prema hrani do proizvodnje džemova, sokova i likera

95441324_516946502334792_3413254387517095936_n
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 01.05.2020. u 06:05

Naša sugrađanka Lidija Giljen već više od deset godina posvetila se proizvodnji domaćih sokova, džemova i likera.

U ovom poslu pomažu joj suprug i dva sina, a kako ističe aktivni je izlagač na mnogim sajmovima među kojima je i Novogodišnji sajam lokalnih proizvoda u Nikšiću.

“Ljubav prema hrani me dovela do toga da iskoristim razne plodove koje nam priroda daje i od njih pravim razne proizvode, tako da se više od deset godina bavim proizvodnjom sokova, džemova i likera od samoniklog voća, najviše od drenjina, a imam i svoj mali zasad ribizle, a pravim i sokove od zove i drugog sezonskog voća. U ovom poslu učestvuje cijela porodica, kako oko same proizvodnje, tako i oko učešća na sajmovima, gdje mi najčešće pomaže mlađi sin Vasilije. Inače, moji proizvodi su bez konzervansa i od cvjetanja do berbe primaju samo sunčevu svjetlost i vodu, tako da ne dodajem nikakvu prehranu i zaštitna sredstva i zato ko jednom kupi neki proizvod, vraća se opet”, navodi Giljen kojoj je primarna profesija fizioterapija.

Naša sugrađanka je i članica klastera “Ljekobilje”, udruženje koje okuplja sakupljače, uzgajivače i prerađivače ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja na teritoriji Crne Gore, a koje je osnovano u cilju lakšeg plasmana proizvoda i u cilju širenja tržišta.

“Pa kada smo otkrile zajednička interesovanja nas devet smo se udružile i osnovale klaster “Ljekobilje” a na sajtu koji nosi isti naziv promovišemo naš rad. Misija našeg udruženja je uspješna i održiva proizvodnja, prerada, zaštita i prodaja ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja, biljne kozmetike, ulja i ostalih derivate ljekovitog bilja”, ističe naša sagovornica.

Od ove godine naša sugrađanka, koja živi u Mokroj Njivi, bavi se i proizvodnjom soka i džema za dijabetičare.

“Uz svoj kompletan dosadašnji asortiman proizvodnje, od ove godine dodali smo i džemove i sokove koji u sebi ne sadrže ni malo šećera, a na ovaj korak smo se odlučili jer su kupci dugo tražili ovu vrstu proizvoda, naročito dijebetičari. Sa ovim proizvodom smo za sada zaokružili svoju ponudu, ali smatramo da će u skorijoj budućnosti ona biti još proširena”, dodaje naša sagovornica.

Više informacija možete dobiti na kontakt telefon Lidije Giljen 068060063.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Vlada Crne Gore je na 26. sjednici, održanoj 18. aprila 2024. godine, usvojila Program gazdovanja šumama za 2024. godinu, koji su izradile stručne službe i odsjeci Uprave za gazdovanje šumama i lovištima u skladu sa članom 81 Zakona o šumama („Službeni list Crne Gore“ broj 74/10,47/15), saopšteno je iz Uprave za gazdovanje šumama i lovištima.