Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

BIRAJMO NIKŠIĆKO: Tamara Butorović od žice stvara čaroliju

123938899_358252161914752_50505670332114346_n
Privatna arhiva
  • Autor Marija Vujovic
  • 07.11.2020. u 07:18

Kakav je osjećaj kad se pod prstima i pred očima jednostavan komad žice transformiše u ukras zna Nikšićanka Tamara Butorović.

Ovim neobičnim načinom pravljenja nakita bavi se od 2013. godine kada je napravila prvo prstenje od žice.

“Počelo je “pozivom” da iskažem kreativnost koju sam do tada zapostavljala ili nedovoljno ispoljavala. Lako mi je pošlo za rukom da napravim prvi prsten koji je bio od obične žice iz kabla. Koristila sam očeva teška kliješta i perle od rasute ogrlice. Drago mi je što u startu nijesam imala adekvatan alat i uslove jer sam zbog toga naučila da improvizujem i otkrivam razne tehnike”, sjeća se Tamara.

Kako kaže, zadovoljna je jer radi ono što voli, a ipak zarađuje novac.

“Zarada oscilira i zavisi od mnogih faktora. Posvećena sam ovom poslu i na kraju zadovoljna potražnjom i prodajom mog nakita”, dodaje ona

U izradi nakita joj, navodi, niko ne pomaže jer je to njen izraz i strast.

“Porodica i prijatelji su uvjek tu da pomognu oko nabavke repromaterijala, da me pohvale, podrže. Potajno želim da neko preuzme bavljenje promocijom na društvenim mrežama kako bih se udaljila od te sfere i više posvetila radu”, priznaje ona.

Inspiraciju, kaže, ne traži, već inspiracija nađe nju.

“Za dolazak inspiracije, u mom slučaju, je važno da sam u miru i raspoloženju. Nekad krenem da radim, motivisana potražnjom kupca ili pripremom za neki sajam, i u procesu stvaranja dobijem inspiraciju. Vejn Dajer je lijepo rekao: “Inspiracija je kada dobijete ideju i razvijate je do nekog ishoda, a motivacija je kada vas ideja obuzme i nosi vas tamo gdje treba da idete””, dodaje kreativna Nikšićanka koja se pored izrade nakita bavi i horskim pjevanjem.

Iako uvijek spremna da mušterijama izađe u susret, nema mnogo posebnih zahtjeva.

“Razlog je možda taj što imam uvjek mnoštvo raznolikog nakita i veliki izbor različitih modela. Obično im je “problem” šta da izaberu. Tada zajedno, sa uživanjem, tragamo za onim specijalnim komadom nakita koji obično čeka baš tu osobu”, priča nam Tamara koja je, kako kaže, baveći se ovim poslom upoznala i sprijateljila sa mnogim mušterijama.

Iako je njen nakit već prepoznat u gradu pod Trebjesom, na sajmovima je najbolja prodaja.

“Za mene su sajmovi rukotvorina najbolji način promovisanja, pored preporuka zadovoljnih mušterija. Tu su, naravno, neizostavne društvene mreže instagram (taboo.tb) i facebook na kom imam stranicu TaBoo-unikatni nakit ručne izrade“, naglašava.

U procesu izrade, pored žice, koristi razne materijale.

“Žicu najviše koristim pri izradi minđuša i prstenja, dok kod ogrlica i narukvica koristim i druge materijale. Volim rad sa žicom, njenu savitljivost i mogućnost oblikovanja na bezbroj načina. Razne debljine i čvrstoća žice zahtijevaju od mene različit pristup radu. Uživam u procesu stvaranja gdje se ne baš tako privlačan namotaj žice pretvara u lijep komad nakita krunisan perlom. Prava čarolija”, zaključuje Tamara priču za naš portal.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra finansija Novice Vukovića, koji je kazao da se kroz program Evropa sad 2 planira korekcija penzijskih doprinosa.
Benzin je od danas skuplji dva centa, dok je cijena eurodizela niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.