Bivši rudari jutros nakratko blokirali rudokop Zagrad

d4
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 03.03.2016. u 09:18

Nikšićki rudari kojima nije povezan radni staž, zbog čega ne mogu da se penzionišu,  blokirali su jutros na sat i po kamione za odvoz rude na kopu Zagrad, ali su nakon razgovora sa sa predstavnikom Uniproma, inženjerom Radošom Lacmanom, kao i pripadnicima policije, obustavlili blokadu. 

Od njih petnaestak koliko ih traži povezivanje staža, jutros su se pojavila petorica, poručujući u ime svih da će nastaviti sa blokadom ako njihovi zahtjevi do sjutra ne budu ispunjeni.

 „Dogovorili smo se da čekamo do sjutra jer je Lacman obećao da će Uniprom kontaktirati ministarstvo da vide šta je sa uplatom staža, bar za nas koji možemo da se penzionišemo, jer ima od čega. Gdje su pare od prodaje mašina. Taj novac mora postojati“, kazao je Drago Dačević.

Njegov kolega , Vitomir Krulanović je kazao da bivši radnici Boksita ne traže ništa bez samo ono što im pripada, a to je da im se uplati staž od 2008. Godine, a nekome od polovine 2009. , uključujući i period u stečaju.

„ Mi nijesmo na Birou tako da nemamo nikakva primanja. I naše porodice hoće da žive, Imam dva studenta, suprugu, do sada sam pozajmljivao i snalazio se, sad nema više, sve sam iscrpio“, kazao je Krulanović, dok je njegov kolega , Milojica Knežević, pokazao papire u kojima stoji da je prije više od godinu stekao uslov za penziju i da je tada od stečajnog upravnika tražio da mu se uplati staž kako bi mogao da se penzioniše.

„Rekao mi je da napišem zahtjev, ali ja evo 14 mjeseci ne mogu da regulišem penziju jer nedostaje staž. Makli su me sa osiguranja. Imam petoro djece koja takođe nemaju osiguranje. Ne mogu jutros da odem kod ljekara. Samo me zanima čiji sam ja građanin. Da li sam ja građanin drugog reda kada mi se oduzimao pravo za penziju. Da ima institucija i da država radi svoj posao ja ne bih jutros bio ovdje“, kazao je Knežević.

Stečaj u Boksitima uveden je 19. novembra na zahtjev Crnogorske komercijalne banke, zbog duga od 1,59 miliona eura.

Boksite je kupila firma Veselina Pejovića “Uniprom metali”za 5,39 miliona eura, a do sada je uplatio oko 1,5 miliona.

Radove na Zagradu počeli su u decembru a izvodi ih firma “Rudkop” iz Bosne i Hercegovine koju je Pejović angažovao kao podizvođače.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Prosječna neto zarada u oktobru u Crnoj Gori iznosila je 720 eura, podaci su Uprave za statistiku Monstat. Najveće zarade su dobili zaposleni u sektorima finansija 1,184 eura i energetike 1,094.