Bruto prihodi 1,7 milijardi, naplata UPC veća za 24 odsto

UPC
 • Autor onogost.me
 • 04.09.2023. u 12:38
Uprava prihoda i carina (UPC) ostvarila je osmomjesečnu bruto naplatu prihoda od 1,69 milijardi eura, što je za 330 miliona eura ili 24 odsto više nego u istom periodu prošle godine, naveli su iz UPC.

Ostvarena naplata od januara do kraja avgusta ove godine premašila je i planirane prihode za 260 miliona eura ili 18 odsto.

Najznačajniji rast prihoda je zabilježen kod poreza na dodatu vrijednost (PDV), poreza na dobit pravnih lica, doprinosa i akciza.

“Naplata PDV-a je iznosila 774,6 miliona eura, što je više za 125 miliona eura ili 19 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je iznad plana prihoda za 82 miliona eura ili 12 odsto.

Po osnovu poreza na dobit pravnih lica naplaćeno je 140 miliona eura, odnosno 60 miliona eura ili 75 odsto više nego za osam mjeseci prethodne godine i 31 milion eura ili 29 odsto više od planiranog”, navodi se u saopštenju.

Naplata doprinosa za osam mjeseci ove godine iznosila je 350 miliona eura, što je za 73 miliona eura ili 26 odsto više od naplate u istom periodu lani, kao i u odnosu na planirane prihode.

“Ostvarena naplata po osnovu akciza iznosila je 212 miliona eura i veća je za 42 miliona eura ili 25 odsto u odnosu osam mjeseci prošle godine, dok je za 33 miliona eura ili 18 odsto odsto veća u odnosu na plan.

Po osnovu carine (poreza na međunarodnu trgovinu i transakcije) naplaćeno je 34,6 miliona eura za osam mjeseci, što je više za 9 miliona eura ili 36 odsto u odnosu na planirani iznos i isti period prošle godine”, dodaju.

Uprava prihoda i carina se zalaže za jačanje proaktivne komunikacije, servisnog pristupa prema poreskim obveznicima i usmjerava djelovanje na jednoobraznu primjenu propisa, u korist građana i države.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Jasna Vujović iz Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju kazala je da nadležni očekuju da će akcija Stop inflaciji uticati na smanjenje opšte, ali i stope inflacije hrane. Poručila je da proizvodi antiinflacione korpe ne mogu biti ispod prosječnog kvaliteta za određenu grupu, te da liste nijesu konačne, već da će se proširivati.
  Akcija Stop inflaciji 100+ počeće danas, a građane, kako je kazao ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, čeka preko 150 sniženih artikala.