Budžet opštine Nikšić za 2016. godinu oko 20 miliona eura

opstina
  • Autor onogost.me
  • 17.12.2015. u 18:41

Kao što je i običaj, na kraju svake godine u lokalnom sekretarijatu za finansije prave plan budžeta za narednu, a on će za 2016. iznosti 19, 88 miliona eura, ili oko 7 miliona eura manje nego što je bio u 2015. godini. 

Kao što je i običaj, na kraju svake godine u lokalnom sekretarijatu za finansije prave plan budžeta za narednu, a on će za 2016. iznosti 19, 88 miliona eura, ili oko 7 miliona eura manje nego što je bio u 2015. godini. 

Razlika se zapravo ogleda u nedavnoj odluci resornog sekretarijata da se u poslednjem kvartalu tekuće godine opština zaduži kod NLB Montenegro banke u iznosu od 5,5 miliona eura za potrebe refinansiranja postojećih kreditnih obaveza i  za isplatu otpremnina u visini od 10.000 eura. 

Prema riječima Đoka Krivokapića, sekretara za finansije, razvoj i preduzetništvo, pozitivni efekti ovog zaduženja osjetiće se nakon 14 mjeseci jer će se,na račun radnika koji su sporazumno raskinuli radni odnos, na godišnjem nivou uštedjeti oko 950.000 eura. 

Ukupno za bruto zarade u narednoj godini opština će izdvojiti 4,47 miliona eura. Na sporazumni prestanak radnog odnosa pristala su 52 zaposlena iz lokalne uprave i 50 iz javnih preduzeća. 

Što se tiče ostalih stavki rashoda,u dijelu otplate dugova, opština će naredne godine izdvojiti 3, 4 miliona eura, od čega 1, 5 ide na otplatu obaveza iz ranijeg perioda, dok se ostatak odnosi na vraćanje kamata i prispjelih obaveza po osnovu pomenutog kredita za refinansiranje postojećih kreditnih obaveza. 

Kada su u pitanju izdaci za kapitalni budžet, oni će se kretati u visioni 3,94 miliona eura.  Kada se izuzme 1,15 miliona eura namijenjenih kolektoru otpadnih voda, preostali novac  će se rasporediti na projekte gradske infrastrukture.

„ Oko 1,10 miliona euura namijenjeno je za ulice i parkove, zatim oko 600.000 eura za izgradnju vodovoda, pri čemu će najznačajniji projekat biti vodovod za Lukovo u visini od 400.000 eura. Zatim tu je uređenje gradskih kvartova za šta će se izdvojiti oko 200.000 eura, za izgradnju i rekonstrukciju saobraćajnica, oko 300.000 eura, a naredne godine, poslije dosta pripremnih radova, planiramo i da počnemo sa rekonstrukcijom trga Slobode i tu je opredijeljeno oko 500.000 eura , ali očekujemo da ćemo uz pomoć donatora završiti najveći dio. Rekonstrukcija bazena takođe je dio kapitalnog budžeta i opština će za te namjene izdvojiti oko 200.000 za narednu godinu“, kaže Krivokapić za portal Onogošt. 

Rashode po pravilu prati i prihodna strana, a nju najvećim dijelom čine prihodi iz segmenta poreza, te sredstva iz državnog egalizacionog fonda. 

Od izvornih opštinskih poreza najviše prihoda se očekuje od poreza na nepokretnost koji je planiran u iznosu od 4,3 miliona eura. Poređenja radi, naplata poreza u 2015. godini iznosila je 4,9 miliona eura, ali su tu uračunati naplaćeni porezi iz ranijeg perioda tako da će naredna godina ostati praktično čista za naplatu tekućeg poreza na nepokretnost. 

„Budući da nam generalno teško ide naplata poreza na nepokretnost od fizičkih lica, mi ćemo generisati određene aktivnosti za narednu godinu i povećaćemo značajno taj vid naplate“, poručuje Krivokapić. 

Od poreza iz ličnih primanja zaposlenih kod pravnih lica, poreza koji preko državnog budžeta pripada opštini, očekuje se prihod od 1,35 miliona eura , a iz dijela lokalnih poreza značajan prihod od 1, 47 milona eura obezbijediće prirez porezu na dohodak fizičkih lica. 

Prihodovaće se još od  taksi, 242.000,00 eura, naknada za uređivanje građevinskog zemljišta – komunalno opremanje 1,2 miliona eura, naknada za puteve 620.000 eura, ostali prihodi 899.000, primici od prodaje nefinansijske imovine 400.000 eura, itd. 

Na kraju, jedan od najznačajnijih  prihoda za opštinu biće i ove godine novac iz državnog egalizacionog fonda koji će za 2016. biiti nešto veći nego ranijih godina i iznosiće oko 6,95 miliona eura.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Odluku o dopuni odluke o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja, prema kojoj će će proizvođači građanima morati prodavati tonu peleta po cijeni do 269 eura.
Predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije Dragan Damjanović, istakao je da to regulatorno tijelo mora ispitati zakonitost postupka EPCG da preuzime Željezaru uz pomoć države, te da smatra da to može biti problematično iz ugla EU regulative o državnoj pomoći i sa aspekta ispunjavanja pravila iz poglavlja 8 - konkurencija.