Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Bulatović: Radnici EPCG-Željezara zarađuju svoju platu

EPCG
 • Autor onogost.me
 • 06.05.2024. u 08:25
Elektroprivreda (EPCG) je već nabavila po povoljnim uslovima dio električne energije koja će nam nedostajati sljedeće godine kada će Termoelektrana (TE) “Pljevlja” zbog rekonstrukcije biti van pogona osam mjeseci, a preliminarne procjene upućuju na to da će nam, uz prosječne hidrološke uslove, nedostajati oko 400 gigavat sati (GWh) električne energije, što bi, kad se prevede na jezik novca, prema sadašnjem stanju koštalo oko 65 miliona eura.

Ovo je u intervjuu “Vijestima” kazao izvršni direktor državne energetske kompanije Ivan Bulatović, naglašavajući da TE “Pljevlja” ima učešće učešćem u proizvodnji od 40 odsto.

“Cijenim da bi svi relevantni akteri trebalo da imaju u vidu ozbiljnost izazova s kojima će se EPCG suočiti sljedeće godine, naročito u kontekstu potrebe za nabavkom veće količine električne energije. Imajući u vidu sve obaveze po osnovu nabavke značajne količine električne energije iz uvoza za sljedeću godinu, mislim da nije realno očekivati da se cjelokupna dobit izdvoji za državni budžet”, istakao je Bulatović za Vijesti.

On je kazao da je nikšićka Željezara do sada koštala EPCG 26.128.878,18 eura i smatra da bi uz odgovarajućeg strateškog partnera, EPCG može dovesti ovu kompaniju do toga da ima svijetlu perspektivu, u kojoj bi radnici Željezare dio poslova obavljali za potrebe energetske kompanije.

“Radnici EPCG-Željezara zarađuju svoju platu i, upravo iz namjere da se nijedan cent ne izdvoji bez jasnog osnova, ponekad dolazi do kašnjenja u isplatama zarada, sve dok se iste zaista ne zarade”, naglasio je Bulatović.

On je kazao da je situacija u kćerci-firmi, EPCG-Solar-Gradnja sada zadovoljavajuća.

“U svakom slučaju, mnogo bolja nego što je to bio slučaj prije samo tri mjeseca. Razumije se, okolnosti nijesu idealne, tako da treba uložiti mnogo truda i rada kako bi se svi bitni segmenti doveli u optimalno stanje. Uzimajući u obzir posao koji EPCG trenutno obezbjeđuje na polju ugradnje fotonaponskih sistema, jasno je da Solar gradnja može da bude profitabilna firma”, kazao je Bulatović.

Prema njegovim riječima najvažniji projekti koje EPCG treba da realizuje u narednom periodu odnose se na modernizaciju postojećih i valorizaciju novih izvora energije. Među njima su ekološka rekonstrukcija i modernizacija TE “Pljevlja”, modernizacija agregata i ugradnja agregata A8 u hidroelektrani (HE) “Perućica”,prevođenje viška vode iz rijeke Zete u jezera Krupac i Slano, gradnja vjetroelektrane (VE) “Gvozd”, male hidroelektrane (mHE) “Otilovici”, hidroelektrane (HE) “Kruševo”…

Izvor: Vijesti

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  5

  1. Može li čovjek objasniti šta tačno rade radnici Željezare da zarade svoju platu?
   Da li dotični zna da samo u jednom magacinu Solara radi 14 magacuonera😊od kojih nprm jedan “duži” skale(stube, merdevine) ✅ i od njih se “o jadu zabavi.”
   Svaki dan po dvoje direktno iz kancelarije Milutina Đukanovića dođu sa rešenjima za “stalno”.
   Pa, 👏 Bravo direktore

  2. Milutin Đukanović je osmislio Projekat Solari. Da ništa drugo nije uradio, uradio je dosta za naredni vijek. Time je pokazao da je uradio posao koji donosi benefite EPCG za narednih 40godina. To što ga neko mrzi iz političkih razloga i ovoliko napada je porazno za CG društvo.
   Za neradnike iz Željezare nema spasa. Za radnike će biti posla i u ovakvoj Željezari i u Željezari sa investitorom.

   Ne treba drugome zlo misliti. To mogu neuki i oni koji ne znaju šta će sa sobom. Manite se zla i zlih misli.

  3. Mi svi znamo da su sve fakture koje izdaje Zeljezara ka EPCG fiktivne. Neradnici ce se grebati jos neko vrijeme za primanja iz budzeta i to je to. Ali vi gospodo iz epcg sa upravljackih pozicija, vi cete morati da odgovarate za fiktivne fakture. Svi znamo da u Zeljezari niko nista ne radi.

    1. Zbog politike a od koje ti neradnici zive. Svako ko nesto zna i zeli da radi, taj je sebi odavno(bar prije 15-20g) nasao posao. Ekipa sa krova koja ima vise dana strajkackog nego radnog staza zeli samo jedno – ljeba bez motike sto sad i ostvaruju. Nemamo se sta lagati, mali je ovo grad i drzava, svi sve znaju. Nego ne vucite za jezik posto je sve toliko prevrsilo mjeru da cu nedje licno dici krivicnu prijavu zbog fiktivnih faktura, nelegalnog zaposljavanja i td. Sindikalci koji 2 ovce ne bi znali sacuvati su lupali o biznis planovima a sad “nase je samo da radimo”. Stidite se…

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Nije novost da u Nikšiću fali pedijatara. Novost nije ni da se fasada sa zgrade Dječjeg dispanzera maltene raspada, da je inventar dotrajao, da sobe u kojima borave najmlađi pacijenti vlaže, da su kupatila u izuzetno lošem stanju. Nije novost ni da najmlađi pacijenti decenijama čekaju bolje uslove i da su, izgleda, svi važniji od njih.