Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Bulatović: Ugled EPCG poljuljan ali ćemo naći izlaz

Milica Kapa
 • Autor onogost.me
 • 23.02.2024. u 17:39
Skupština akcionara Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) imenovaće danas na vanrednoj sjednici novi sastav Odbora direktora. Sjednica koja je bila zakazana za 12 sati, još uvijek nije počela.

Novi izvršni direktor EPCG Ivan Bulatović, koji predsjedava Skupštinom akcionara EPCG, obratio se i zahvalio na strpljenju zbog čekanja. Kazao je da čekaju informacije.

"Ovo nije uobičajeno, prvi put se dešava, ali nadam se da ćemo izaći iz ovoga tako što ćemo riješiti ovu situaciju. Vlada ima senzibiliteta prema manjinskim akcionarima ali je u pitanju nepredviđena situacija, jasno je da se ugled kompanije poljuljao ali izaći ćemo iz problema siguran sam", kazao je Bulatović.

Kazao je da konsultacije većinskog vlasnika još traju.

"Svi znate šta je danas bilo na dnevnom redu. Za početak zakazane Skupštine čekamo informaciju od većinskog vlasnika. Skupština danas treba da se održi. Sjednica mora da se održi. Ukoliko ne bude postignut dogovor, Skupština će biti odložena u skladu sa Statutom", naveo je Bulatović.

Manjinski akcionar Golub Bojanić smatra da je Vlada neozbiljna, te da je ovo zastiđe za državu.

"Ovo je ozbiljna kompanija, kako će biti kad ovo čuju tri eksperta koje je nadležno ministarstvo predložilo za Odbor EPCG. Gdje dolaze, u ovakav neuređen sistem što se tiče Vlade. Misli li se da je ovo premijera Spajića ili ministra Myjovića? Oni su samo došli tu gdje su na račun naroda. Ovo je nas, manjinskih akcionara. Ovo je čisto ponižavanje instituta manjinskog akcionara i akcionara. Mi smo ljudi koji smo uložili novac u ovu kompaniju" rekao je Bojanić.

 

Manjinska akcionarka Nataša Backović tvrdi da Skupština nije zakazana po zakonu jer nijesu dobili ni biografije predloženih kandidata za Odbor direktora.

Kako se očekuje, za članove Odbora direktora kompanije ispred političkih stranaka biće imenovani Milutin Đukanović iz Nove srpske demokratije, Neven Gošović iz Demokratske Crne Gore, Bojana Savić iz Pokreta Evropa sad i Tahir Đonbaljaj iz Demokratskog saveza Albanaca.

Đukanović i Đonbaljaj su članovi i dosadašnjeg saziva odbora. Đukanović i Savić su diplomirani inženjeri elektrotehnike, Đonbaljaj je građevinski inženjer, a Gošović diplomirani pravnik.

Pored njih, Skupština akcionara imenovaće tri nezavisna kandidata, koja je ranije predložio ministar energetika Saša Mujović.

Mujović je za članove ranije predložio dekana Elektrotehničkog fakulteta (ETF) u Mančesteru Jovicu Milanovića, profesora Fakulteta tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu Vladimira Katića i profesora na ETF-u u Podgorici Zorana Miljanića.

Skupština akcionara EPCG je zakazana za danas na zahtjev Vlade – Ministarstva energetike i rudarstva, nakon što je stupila na snagu izmjena Zakona o privrednim društvima koja je skratila rokove za zakazivanje i održavanje skupština akcionara.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Nacionalna turistička organizacija (NTO) raspisala je javni poziv za podnošenje zahtjeva za dobijanje novčane podrške za unapređenje organizovanih avionskih dolazaka putem zajedničke marketing kampanje sa turoperatorima za ovu i narednu godinu u okviru koga je opredijeljeno 510 hiljada eura. Od ukupne sume 200 hiljada je za ovu, a 310 hiljada za narednu godinu.
  Zakon o upravljanju otpadom predstavlja prekretnicu za Crnu Goru jer postavlja temelje za smanjenje otpada, zaštitu prirodnih resursa, i povećanje ekološke svijesti među građanima kroz mjere kontrole, kazao je u razgovoru za Portal RTCG ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović.