Cimbaljević: Pad cijena osnovnih životnih namirnica vjerovatno u narednih petnaestak dana

shopping-2615482_960_720
pixabay.com
  • Autor onogost.me
  • 18.08.2022. u 08:58
Po završetku turističke sezone, u narednih petnaestak dana, vjerovatno možemo očekivati pad cijena – bar na artiklima iz kategorije osnovnih životnih namirnica.

To je gostujući u Bojama jutra Televizije Vijesti rekao Miroslav Cimbaljević iz Ministarstva poljoprivrede.

On je objasnio da se pad cijena može očekivati kada se potroše rezerve uvezene po skupljim cijenena.

“Imali smo veliku propagandu, koja je bila i realna, a to je da nam prijeti nestašica hrane u toku ljetnjih mjeseci tako i na jesen. Iz tog razloga su trgovački lanci i prerađivači obezbijedili značajne količine robe po skupljim cijenama, koje su bile i do 20 procenata skuplje nego što su u ovom trenutku”, istakao je Cimbaljević.

Dodaje da se upravo zbog toga odmah sada kod nas ne može reflektovati pad cijena na svjestkom tržištu i na berzi.

“Već je potreban određeni vremenski period kako bi trgovački lanci i prerađivači rasprodali količine koje su nabavili u tom periodu”, kaže Cimbaljević.

Dakle, kada se potroši ta rezerva može se očekivati pad cijena.

“Tako je, mi smo i na njih apelovali, s obzirom na to da nemamo budžetske rezerve da naprave određene zalihe sa ciljem da imamo kontinuitet u snabdijevanju, pa su iz tog razloga i napravljeni ti lageri”, rekao je Cimbaljević.

Naveo je i primjer koji oslikava pad cijena…

“U ovom trenutku uvozna cijena ulja bez PDV-a je 1,70 eura, a prije tri mjeseca su trgovački lanci isto to ulje uvozili za 2,20 ili 2,30 eura. To je veoma značajan pad cijena”, zaključio je Cimbaljević.

Izvor: vijesti.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Državne kompanije, Rudnik uglja i Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) već više od pola godine kriju većinu podataka o broju ljudi koje su zaposlili, a ta praksa se nastavila i nakon raspisivanja lokalnih izbora, saopšteno je iz Mreže za afirmaciju NVO sektora (MANS).
Skupština akcionara Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) na sjednici koja je zakazana za 3. oktobar odlučivaće o kupovini imovine nikšićke Željezare, saoštio je za Portal RTCG predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović.
Nekada profitabilno državno preduzeće, Elektroprivreda Crne Gore, koje je ove godine ušlo u zonu poslovnog gubitka, Vlada Crne Gore pomaze kupovinom akcija u veoma nejasnim okolnostima, saopštili su iz Centra za ekonomske i evropske studije (CEES).