Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Crna Gora da osigura stabilnost cijena

RTCG
 • Autor onogost.me
 • 14.05.2024. u 20:31
Crna Gora pozvana je da nastavi temeljnu procjenu kretanja cijena i mogućih povratnih efekata i da bude spremna da koristi ograničena sredstva koja su dostupna u okviru izabranog monetarnog okvira kako bi se osigurala stabilnost cijena, navodi se između ostalog u zaključcima nakon sastanka Ekonomskog i finansijskog dijaloga između EU i partnera sa Zapadnog Balkana.

Guvernerka Centralne banke Crne Gore Irena Radović nakon sastanka je naglasila da su u zaključcima adresirani prioriteti za dalje fokusiranje i vođenje ekonomske politike zemlje kandidata.

Kada su u pitanju fiskalni prioriteti, kako ističe guvernerka Radović, ocijenjena je kao bitna srednjoročna fiskalna strategija, kao sveobuhvatni okvir svih mjera i aktivnosti u domenu fiskalnih politika i sa aspekta fiskalne održivosti zemlje kandidata.

“U dijelu koji se odnosi na Centralnu banku i finansijski sektor izuzetno sam ohrabrena pozitivnim ocjenama i ohrabrenjem da se nastavi sa usklađivanjem regulatornog okvira sa EU”, naglasila je Radović.

U zaključcima se poziva na usvajanje “čvrstog fiskalnog stava u 2024.” kako bi se zemlja uskladila sa budžetskim ciljem i podržala dalju dezinflaciju, kao i da se višak prihoda iskoristi za smanjenje deficita i akumulaciju državnih depozita.

Između ostalog, poziva se na pripremu konkretne budžetske preporuke za smanjenje poreskih izdataka, ali i na poboljšanje nadzora preduzeća u državnom vlasništvu izradom i objavljivanjem povezanih procjena fiskalnog rizika.

Pristupom SEPA-i uštede do pola milijarde godišnje

Crna Gora, naglašava Radović, očekuje konačan odgovor Evropske komisije (EK) povodom nacrta aplikacije za Jedinstveni prostor plaćanja u eurima (SEPA), kojim bi se omogućile značajne uštede za građane i kompanije iz Crne Gore.

Naša zemlja, podsjeća Radović, prva je u regionu predala aplikaciju što je snažan signal koji se šalje i Crnoj Gori i regionu u daljem napretku ka EU.

“Pozitivno su ocijenjeni iskoraci koje je Crna Gora učinila, posebno u usklađivanju sa Regulativom EU koja se odnosi na plaćanja, takođe na bankarski sektor i ono sto smo dobili kao povratnu informaciju jeste ohrabrenje da nastavimo tim putem i očekujemo u naredom periodu konačan odgovor EK koji će nam omogućiti da i formalno predamo aplikaciju Evropskom savjetu za plaćanja (EPC) i da se time steknu uslovi da naši pružaoci platnih usluga, i banke pristupe takođe kroz EPC različitim platnim šemama, kako bi Crna Gora imala priliku da bude jedan od korsika svih prednosti pristupanja SEPA”, istakla je Radović.

Guvernerka je poručila i da se, prema ocjenama Svjetske banke, pristupom SEPA ostvaruju i do osam puta niži troškovi transakcija za pojedince i preduzeća, brža, efikasnija i sigurnija plaćanja, kao i brojne uštede na nivou regiona, koje su prema procjenama na godišnjem nivou oko pola milijarde eura.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Novo državno preduzeće za gazdovanje šumama trebalo bi da zaposli 231 radnika u prve tri godine rada, koji će imati za 30 odsto veću zaradu od zaposlenih u državnoj upravi, dok je za prvu godinu rada novog šumarskog preduzeća potrebno obezbijediti 24 miliona eura za obrtna sredstva i nabavku mehanizacije i opreme za rad, saopšteno je iz Akcije za socijalnu pravdu.