Crnogorke sve češće gerontodomaćice u Italiji, obezbijeđeni smještaj, hrana i solidna zarada

njega1
ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 03.11.2018. u 07:23

Kada je prošle godine Mira Vujanović, preko nikšićke agencije Minuta do posla, dobila ponudu da radi kao gerontodomaćica u Italiji, nije se kaže dvoumila ni sekunde.

Bio je to zapravo njen povratak na Apeninsko poluostrvo nakon devedesetih godina prošlog vijeka gdje je upravo kroz posao gerontodomaćice kaže doživjela veoma lijepe trenutke u svom životu.

“Zahvaljujući tadašnjem angažmanu shvatila sam koliko je njegovateljica važna u životu strarih osoba, jer čini njihov život srećnijim i lakšim. Tokom mog nedavnog tromjesečnog boravka u Italiji imala sam priliku da se družim sa dvije starije gospođe od kojih je jedna imala fizičkih poteškoća, dok je druga bolovala od Alchajmera. Biću iskrena i reći ću da je bilo i teških trenutaka zbog njihovog zdravstvenog stanja, ali najljepši je osjećaj kad znate da im na kraju pomognete”, objašnjava Mira i preporučuje drugim sunarodnicama da se prijave za ovaj posao jer su uslovi, kako ističe, zaista odlični.

Mira Vujanović

“Imate slobodan dan, obezbijeđen smještaj i hranu, kao i mjesečni džeparac za svoje potrebe. Najbolje je ako vas zadesi da čuvate lice iz nekog većeg grada, jer tada možete i da  iskoristite taj slobodan dan da prošetate gradom ili trgujete”, kaže Mira.

Osim njege starih, dodaje, ovaj posao podrazumijeva i neke lagane kućne poslove, kao što je spremanje obroka za stara lica, sređivanje njihove sobe i kuhinje, pranje posuđa i slično.

“Svakako sve ono što bih radila da sam kod svoje kuće, tako da mi taj dio nije bio naporan, već mi je s vremena na vrijeme prijalo da se fokusiram na neke druge djelatnosti”, zaključuje ona.

Nikšićanka Bojana Perović, vlasnica agencije Minuta do posla, statistički objašnjva da je Italija, poslije Njemačke, država koja najbrže “stari”, pa se otuda u saradnji sa pertnerima iz Italije, Assistiamo grupom, rodila saradnja koja podrazumjeva obuku i edukaciju žena iz Crne Gore za poslove gerontodomaćice.

“Bez obzira na to da li im je potrebna pomoć na par sati ili tokom cijelog dana, njegovateljice koje se našim posredstvom stručno edukuju, a zatim teorijsko znanje primijene u praksi, mogu da im ponude bilo koju vrstu pomoći koja im je potrebna. Naši partneri imaju svoje predstavnike širom Italije koji obilaze porodice kako bi se osigurali da postoje odlični uslovi za život i boravak njegovateljice”, objašnjava Bojana.

U početku, svaka njegovateljica prolazi obuku za gerontodomaćice koja je dostupna putem interneta, kao i mini kurs italijanskog jezika.

“Po završetku te obuke, vrši se procjena stepena znanja jezika. Ukoliko se ustanovi da je kandidatkinja postigla potrebni nivo znanja jezika i ima teorijsku osnovu, pristupa se praktičnom osposobljavanju u Italiji, koje traje 3 mjeseca. Gerontodomaćice, dakle, dolaze u Italiju, i tokom prva 3 dana borave u gostinjskoj kući u Veroni, gdje se mjeri njihovo stečeno znanje, a zatim se procjenjuje da li su spremne da počnu sa praktičnim radom sa starim licem. One koje se smatraju osposobljenim, bivaju raspoređene u porodice, koje mogu biti iz Verone ali i iz drugih gradova širom Italije”, objašnjava Bojana i dodaje da  tokom praktične obuke, njegovateljica ima obezbijeđen smještaj i hranu, a uz to dobija i mjesečnu naknadu u iznosu od 650 eura.

Nakon završene tromjesečne prakse, njegovateljica se vraće u matičnu zemlju i nastavlja sa teorijskom obukom putem interneta, kako ne bi zaboravila italijanski jezik. Posle 3 mjeseca može opet da se vrati u Italiju na stručno osposobljavanje.

“Tromjesečni turnusi su odlična prilika da žene usavrše italijanski jezik, i steknu iskustvo koje će im pomoći da postanu profesionalci u ovom poslu. Već nakon drugog turnusa, odnosno kada njegovateljica dođe treći put u Italiju, taj džeparac se povećava, što dodatno motiviše žene da nastave da se usavršavaju”, jasna je Bojana.

Sve zainteresovane kandidatkinje mogu se prijaviti za obuku putem mail adrese [email protected] ili na broj telefona 068 388 342.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Vjetroelektrane Krnovo i Možura trenutno su jedine vjetroelektrane u Crnoj Gori i u privatnom su vlasništvu. Za dvije godine na lokaciji Gvozd biće sagrađena još jedna, ali će je graditi nacionalna energetska kompanija. Zašto se Elektroprivreda Crne Gore odlučila na taj korak, koliko će to koštati građane, kakav je potencijal i perspektiva ovog izvora energije istraživala je TVCG.
Državne kompanije, Rudnik uglja i Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) već više od pola godine kriju većinu podataka o broju ljudi koje su zaposlili, a ta praksa se nastavila i nakon raspisivanja lokalnih izbora, saopšteno je iz Mreže za afirmaciju NVO sektora (MANS).
Skupština akcionara Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) na sjednici koja je zakazana za 3. oktobar odlučivaće o kupovini imovine nikšićke Željezare, saoštio je za Portal RTCG predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović.