Da li treba jesti između glavnih obroka

 • Autor onogost.me
 • 28.09.2022. u 13:19
Pravila ishrane nalažu da su doručak, ručak i večera glavni obroci tokom dana te da je redovna ishrana bez preskakanja tih obroka ključ zdravog načina života. A šta je sa užinom? Da li je kombinacija doručak-užina- ručak-užina-večera najbolji način za kreiranje zdravih navika pri ishrani? To zavisi od više faktora: opšteg stanja organizma, načina života, fizičke aktivnosti, dnevnog nivoa stresa i dr. Važno je naći balans koji vam odgovara i prihvatiti ga kao ustaljenu praksu pri ishrani. Užina može biti redovan dio zdrave ishrane ali može se povezati i sa određenim zdravstvenim tegobama. Takođe, izbor hrane kao i za ostale obroke, je važan segment pravilne ishrane.

Opšte stanje organizma. Uslijed određenih oboljenja kao što su gastritis, dijabetes ili nekih drugih zdravstvenih problema najvažnije je ne donositi samostalno odluke o načinu i dinamici ishrane već se konsultovati sa ljekarima. Užina je u tim slučajevima za nekog izuzetno važan obrok tokom dana dok u drugi slučajevima je treba izbjegavati. I u slučaju kada nemamo neke zdravstvene tegobe podrška od strane nutricionista i drugih stručnih lica može nam pomoći da kreiramo dobre navike i odredimo broj potrebnih obroka.

Razmak između obroka. Preporuka je da razmaci budu ne duži od pet sati i kraći od tri. U zavisnosti od dnevnih navika, zavisiće i broj obroka. Ako ustajete veoma rano i  budni ste do kasnih večernjih sati, ili  imate određeni režim fizičkih aktivnosti onda je potrebno da užinu uključite u svakodnevnu dinamiku ishrane. Takođe, osjećaj gladi tokom dana ne bi trebali zanemariti. Dovoljno je pojedete voće, malo badema ili oraha za užinu i riješićete se neprijatnog osjećaja gladi do sljedećeg glavnog obroka. Ne zaboravite činjenicu da se i šoljica kafe sa mlijekom tretira kao užina. Samo voda i kafa bez dodataka između obroka se ne tretiraju kao obrok. Vodu je poželjno piti tokom cijelog dana, osim 20 minuta prije i poslije obroka.

Izbor namirnica za užinu. Neke od studija koje su se radile u Americi pokazuju da su određene namirnica koje se koriste za užinu  povezane su sa problematikom povećane tjelesne težine kod ispitanika. Izbor kvalitetnih i nutritivno zdravih namirnica poput svježeg sezonskog voća i povrća, koštuničavog voća, laganih sendviča i salata  je najbolja kombinacija za vašu užinu. Recimo, tost sendvič sa parčetom sjeckanog mesa koji je ostao od ručka uz zelenu salatu i paradajz može biti odlična užina. Uz sezonsko svježe povrće kao što je kupus, malo kukuruza šećerca, parče barenog mesa zajedno sa  prelivom od limunovog soka i maslinovog ulja je odlična užina za naporan dnevni raspored tokom dana.

Za svaki obrok je važno pažljivo birati namirnice koje kupujete i da su provjerenog kvaliteta. Posebno je to značajno za svježe meso. U AROMA i CITY marketima i CONTO diskontima u okviru Domaće mesare možete naći visko kvalitetne komade svih vrsta svježeg mesa na mjeru ili već zapakovanog. Pažljivo birani komadi svježeg mesa su dodatno kontrolisani od strane tehnologa koji primjenjuju ASK (Aroma Sistem Kvaliteta) kontrolu kvaliteta mesa. U Domaćoj mesari, zapakovano ili na mjeru u kvalitetu mesa nema razlike.

Zdravo, svježe, sigurno!

Vaša Domaća mesara

 

Sponzorisano

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Evropska unija će u januaru 2023. obezbijediti 30 miliona eura bespovratnih sredstava Crnoj Gori za podršku energetici, saopštila je ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, tokom sastanka sa potpredsjednikom Vlade i ministrom kapitalnih investicija Ervinom Ibrahimovićem.
  Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma pozvalo je seoska domaćinstva da se do 9. decembra prijave na nagradni konkurs koji je taj Vladin resor raspisao u okviru kampanje Ruralno, održivo, domaćinski.