Damjanović: EPCG već sjutra može da uplati novac Institutu, Vlada ne može i ne treba da garantuje

gov.me
 • Autor onogost.me
 • 05.09.2023. u 08:27
Obaveza Instituta Dr Simo Milošević će nakon potpisivanja protokola između Crne Gore i Srbije biti negdje oko 5,3 miliona eura, Crna Gora će to izmiriti i za taj novac zadužiti Institut, rekao je u Bojama jutra ministar finansija Aleksandar Damjanović.

“Protokol je definisan i tokom septembra ćemo ići prema potpisivanju sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Srbije, da se to potpiše i onda utvrdi dinamika plaćanja. Kada se obaveza izmiri neće biti opasnosti od uvođenja stečaja. Ostaje dio koji nije nimalo lak, obaveze Instituta prema državi, zaposlenima, kreditorima. Nisu manje od 20 miliona eura, neće biti lako sanirati to stanje ali se mora naći održivo rješenje”, rekao je ministar.

Kazao je da je razmatran sporazum sa zdravstvenim fondom u Srbiji, gdje bi osiguranici iz Srbije dolazili u Institut na liječenje i oporavak.

“Takav aranžman je postojao 2005. godine”.

Apelovao je na Elektroprivredu Crne Gore (EPCG) da uplati novac direktno Institutu i rekao da nema potrebe da se tu uvlači i Ministarstvo finansija i Vladi kao garanti, jer oni to ne mogu da rade.

“To ljudi iz EPCG dobro znaju. Bilo je malo neprijatno i demagoški da se pravi neka pisanija u medijima i da se obmanjuju i zaposleni u Institutu da Vlada treba da garantuju. Dovoljno je da se izvrše obećanja EPCG i da se već sjutra upate tih 600.000 eura pozajmice Institutu”, rekao je Damjanović.

Izvor: vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u avgustu je, prema podacima Monstata, iznosila 799 eura i bila je 0,3 odsto veća u odnosu na jul.
  Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) donijela je rješenje kojim se Elektroprivredi (EPCG) zabranjuje svaka dalja dodjela državne pomoći nikšićkoj željezari, dok ne donesu odluku da li je sama kupovina imovine od turskog Tosčelika za 20 miliona eura bila u skladu sa Zakonom o državnoj pomoći, potvrdio je Pobjedi predsjednik Savjeta AZK Dragan Damjanović.