Damjanović: Učinićemo sve da plate i penzije budu redovne

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 28.09.2022. u 13:02
Skupština Crne Gore na vanrednoj sjednici raspravlja o rebalansku budžeta za ovu godinu i predlogu za zaduženje. Ministar finansija Aleksandara Damjanović kazao je kako očekuje da Skupština usvoji rebalans budžeta. Poručio je i da će bez obzira na odluku Parlamenta ičiniti sve da isplata plata, penzija i socijalnih davanja bude redovna.

Ministar finansija Aleksandara Damjanović ponovio je da je rebalans nužan zbog novih rashoda koji su uvećani.

“Odmah da otklonim dilemu ne skidam odgovornost sa sebe i Vlade. Što se tiče Ministarstva finansija kakva god da bude odluka Skupštine oko rebalanasa ja garantujem da ćemo učiniti sve sa ove strane da imamo nesmetanu isplatu svih davanja, odnosno redovnu isplatu zarada, penzija, socijalnih davanja koliko god bi to bila gotovo nemoguća situacija, ako ne izglasamo rebalans”, naveo je Damjanović.

Podsjetio je da su planiranim budžetom nedostajuća sredstva projektovana na 560 miliona, a rebalansom na oko 755 miliona eura. Deficit je budžetom projektovan na oko 5% sada bi trebalo da bude oko 8%, navodi Damjanović.

Ponovio je da je mnogo veći izazov budžet za 2023. i dodao da je spreman da zajednički sa Skupštinom obavi preliminarne rasprave kako bi se definisali prioriteti.

“Taj budžet neće biti lako sastaviti, a da bude uravnotežen i stabilan”, kazao je Damjanović.

U odlukom o zaduživanju predlaženo je da se Vlada može zadužiti ove godine do 350 miliona eura.

Damjanović se nada jednoglasnoj podršci rebalansu, kako bi svi državni organi funkcionisali nesmetano. Zatražio je i da se ne predlažu novi zakoni koji bi povećali potrošnju.

O dnevnom redu

Na dnevnom redu sjednice su i Predlog izmjena i dopuna Zakona o platnom prometu, Predlog zakona o obradi podataka o putnicima u vazdušnom saobraćaju u cilju sprečavanja i otkrivanja krivičnih đela terorizma i drugih teških krivičnih đela.

Skupština će odlučivati i o Predlogu zakona o potvrđivanju okvirnog finansijskog sporazuma o partnerstvu između Evropske komisije i Crne Gore koju predstavlja Vlada Crne Gore o modelima sprovođenja finansijske podrške Evropske unije Crnoj Gori u okviru instrumenta za pretpristupnu podršku (IPA III).

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Domaćinstva su u novembru 2022. godine potrošila 107.073.329 kWh (kilovatsati) električne energije, što je oko 15,78 odsto više u odnosu na potrošnju ostvarenu u oktobru, a u odnosu na novembar 2021-e potrošnja je veća za 4,93 odsto, saopšteno je iz Elektroprivrede.