Davidović i dalje u igri oko kupovine željezare, u EPCG priznaju da pregovori teku usporeno

 • Autor onogost.me
 • 23.09.2022. u 21:49
Nakon prodaje akcija EPCG je spremna da uđe u rješavanje problema Željezare, kazao je predstavnik te kompanije Miro Vračar. I Miodrag Daka Davidović kazao je da su sa pregovori sa Tosjalijem sa njegove strane i dalje aktuelni, i da nijesu prekidani uopšte.

“Mi smo započeli pregovore sa Toščelikom, međutim onu su jako usporeni i još uvijek nemamo nikakavu cjenovnu ponudu. EPCG je zainteresovana za imovinu kompanije. Toščelik je izrazio namjere prodaje kompanija koji gazduju tom imovinom. Oni nam nijesu dali konkretnu ponudu. Mi smo nastojali da obavljamo video sastanke, ali su oni u pregovorima često ostajali nedorečeni”, kazao je Vračar.

On je podvukao da EPCG ima naum da kupi imovinu.

“Mi smo tražili ponudu. Nastojimo da vežemo ova dva procesa, ili dobijamo ništa ili dobijamo imovinu Željezare. Mi kao EPCG smo potpuno saglasni i da Davidović uđe u Željezaru”, naglasio je Vračar, i dodao da su EPCG potrebni partneri koji bi ušli u proizvodnju čelika.

Vlasnik Neksana Miodrag Daka Davidović je saopštio da je pri pregovorima sa Toščelikom, za razliku od EPCG njemu Tosjali ponudio određenu svotu novca.

“Očigledno je da sam ja bliži dogovoru nego što je EPCG”, kazao je Davidović.

On ističe da bez kreča, vode i struje nije moguće organizovati proizvodnju čelika u željezari i pita, ako njemu nije bilo omogućeno i garantovano sve to, šta to znači u slučaju EPCG.

“Ili ste vi sa nekim dogvorili da će vam to dati blanko, ili ste ušli glavom bez obzira da bacite tih 20 miliona eura. Ako ne postoje ove tri komponente željezara ne može da radi, to znaju i djeca iz osnovne škole. Danas je 45 dan otkad su radnici sindikaat odnijeli zahtjeve u Podgoricu i niko nije odgvorio, i kako ja da na časnu riječ vjerujem da će nam neko sve to dati”, kazao je Davidović.

Predstavnik Sindikata Željezare Ivan Vujović kazao je da radnici Željezare u potpunosti podržavaju EPCG, te da nijesu bili upoznati sa činjenicom da Davidović i dalje vodi pregovore.

Vujović je ocijenio da je prodaja akcija prvi korak ka preuzimamu fabrike, i da je EPCG u pregovorima sa Tosjali grupom.

“Nećemo naspuštati krov fabrike dok se ne riješi situacija, i već su počele da nam pristižu krivične prijave”, kazao je Vujović koji je podsjetio da su radnici Željezare na krovu od 11. avgusta 2022. godine.

Pozvao je nadležne da ispitaju neregularnosti turskih vlasnika pri funkcionisanju fabrike.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Vjetroelektrane Krnovo i Možura trenutno su jedine vjetroelektrane u Crnoj Gori i u privatnom su vlasništvu. Za dvije godine na lokaciji Gvozd biće sagrađena još jedna, ali će je graditi nacionalna energetska kompanija. Zašto se Elektroprivreda Crne Gore odlučila na taj korak, koliko će to koštati građane, kakav je potencijal i perspektiva ovog izvora energije istraživala je TVCG.
  Državne kompanije, Rudnik uglja i Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) već više od pola godine kriju većinu podataka o broju ljudi koje su zaposlili, a ta praksa se nastavila i nakon raspisivanja lokalnih izbora, saopšteno je iz Mreže za afirmaciju NVO sektora (MANS).