Davidović zainteresovan da ponovo „uđe“ u Željezaru

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 26.07.2023. u 10:30
Nikšićki biznismen Miodrag Daka Davidović, vlasnik firme „Neksan“, zainteresovan je za poslovno-tehničku saradnju sa firmom EPCG–Željezara Nikšić i spreman je da pokrene proizvodnju u pogonima Čeličane i Kovačnice, saznaju "Vijesti".

Davidović je Elektroprivredi Crne Gore (EPCG), kompaniji koja je kupila nikšićku Željezaru za 20 miliona eura, poslao pismo namjere, ali i dodatne odgovore na pitanja koja su mu iz te kompanije uputili. Ponudio je da firma „Neksan“ u Čeličani i Kovačnici organizuje proizvodnju na period od deset do 15 godina, a da bi mjesečno za izdavanje pomenutih pogona Elektroprivredi, odnosno EPCG-Željezara Nikšić, plaćao nešto preko 100 hiljada eura. Navodno bi u Željezaru uložio više miliona, a svojinsko/obligaciono pravni odnos u vezi sa izvršenim ulaganjima po isteku ugovorenog perioda regulisao bi se po međunarodnim računovodstvenim standardima.

Pripremni period za pokretanje proizvodnje bi trajao do 180 dana, a za to vrijeme bi mjesečno bilo angažovano po 25 novih radnika.

„Spremni smo da sukcesivno u periodu do 180 dana, angažujemo 130 postojećih radnika i 50 odsto ljudi neophodnih za obezbeđenje pogona Željezare“, stoji u Davidovićevoj dopuni pisma o namjerama, u koje su „Vijesti“ imale uvid, a koje je EPCG poslao u ponedjeljak, 24. jula.

Radnici EPCG-Željezara Nikšić su u 12 sati zakazali zbor u krugu fabrike povodom najave da je Davidović zainteresovan za pokretanje proizvodnje i, kako su kazali, obavijestiće javnost šta oni misle o tome.

Davidović je istakao da bi redovno servisirao sve obaveze prema zaposlenima, a spreman je da riješi i stambeno pitanje radnika tako što bi im ponudio da kupe stan po „najpovoljnim uslovima“, a Željezara bi, u tu svrhu, „bila u obavezi da ustupi dio postojećeg zemljišta koje se nalazi van kruga fabrike“.

Spreman je, kako je naveo, da investira u nabavku filtera za postrojenje FTP, kao i „u sve ostalo potrebno za unaprjeđenje zaštite životne sredine“.

Predsjednik Odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović, potvrdio je „Vijestima“ da su od Davidovića dobili pismo namjere i da će o njegovom predlogu raspravljati Odbor direktora koji je zakazan za 8. avgust.

„Dobili smo od Davidovića pismo namjere i smatram da je riječ o dobroj namjeri od koje će koristi imati i Elektroprivreda i Željezara i radnici. Mi bi nastavili da radimo konstrukcije i solarne panele. Očekujemo da vrlo brzo dobijemo memorandum ili sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji, a Odbor će o tome raspravljati. U svakom slučaju vodićemo računa, prije svega, o dobrobiti naših kompanija i radnika“, kazao je Đukanović.

Elektroprivreda je nikšićku Željezaru, od turske kompanije Tosčelik kupila krajem prošle godine, a početak rada novoosnovane kompanije EPCG-Željezara Nikšić ozvaničen je 23. februara.

Davidović je tri puta „ulazio“ u Željezaru, 2003, 2006 i 2011. godine, a bio je zainteresovan i da kupi nekadašnjeg industrijskog giganta Nikšića i Crne Gore za 15 miliona, koliko je Tosčelik platio za Željezaru.

Izvor: Vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Jasna Vujović iz Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju kazala je da nadležni očekuju da će akcija Stop inflaciji uticati na smanjenje opšte, ali i stope inflacije hrane. Poručila je da proizvodi antiinflacione korpe ne mogu biti ispod prosječnog kvaliteta za određenu grupu, te da liste nijesu konačne, već da će se proširivati.
  Akcija Stop inflaciji 100+ počeće danas, a građane, kako je kazao ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, čeka preko 150 sniženih artikala.