Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Deset pozitivno ocijenjenih projekata za ranu fazu razvoja startapova

Ilustracija
 • Autor onogost.me
 • 24.11.2022. u 14:37
Deset prijava je pozitivno ocijenjeno, nakon uspješno sprovedenog procesa evaluacije pristiglih prijava na Javni konkurs za grantove za ranu fazu razvoja startapova koji je objavljen 27. juna 2022. godine, saopšteno je iz Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja.

Ugovaranje projekata, kako se navodi, biće realizovano do kraja godine, dok se početak implementacije projekata očekuje u januaru 2023. godine.

“Do isteka roka za dostavljanje prijava na Konkurs pristigle su 33 prijave i sve su uspješno prošle provjeru formalne ispunjenosti uslova za učešće na Konkursu, te su upućene na evaluaciju u skladu sa Pravilnikom o kriterijumima za imenovanje eksperata i postupku ocjene inovacionih programa i projekata. Oko 58 odsto prijava kandidovano je od strane startapova koji već posluju na tržištu i upisani su u Centralni registar privrednih subjekata (CRPS), dok ostatak čine neformalni startap timovi, koji su, u slučaju pozitivne evaluacije po ovom konkursu, u obavezi da se registruju kod CRPS i upišu u Registar inovacione djelatnosti”, navodi se u saopštenju.

Iz tog resora podsjećaju da je predmet Javnog konkursa bio sufinansiranje startap projekata koji će ponuditi digitalna rješenja u četiri prioritetna područja pametne specijalizacije.

Ukupan iznos podrške obezbijeđen za ove namjene u 2022. godini iznosi 200.000,00 eura, a Ministarstvo može dodijeliti podršku za pojedinačni startap projekat u iznosu od 6.000,00 do 20.000,00 eura.

“Budući korisnici granta u obavezi su da obezbijede 20 odsto sopstvenog sufinansiranja od ukupne vrijednosti projekta, čime se stimuliše ulaganje u inovacionu djelatnost. Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja Crne Gore objavilo je ovaj Konkurs u skladu sa Programom za inovacije 2021-2024, s rokom za prijavljivanje do 20. septembra 2022. godine. Rok za prijavljivanje je produžen do 28. septembra 2022. godine zbog sajber napada na Vladinu IT infrastrukturu i nefunkcionalnosti portala www.inovacije.gov.me, te su podnosioci prijava konkursnu dokumentaciju dostavljali u originalu na arhivu Ministarstva do naznačenog roka”, poručuju iz resora.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Zakonom o budžetu za 2024. godinu planirano je 240.012.958,82 eura za realizaciju 332 projekta ukupne procijenjene vrijednosti 2,9 milijardi eura, a u prvih šest mjeseci 2024. godine potrošeno je 61,2 miliona eura, što je 26% od planiranog iznosa.
  Prosječan junski račun za električnu energiju za domaćinstva na nivou Crne Gore, ukoliko se izuzmu neočitana mjerna mjesta u objektima koji nijesu stalno nastanjeni, iznosi 30,59 eura.