Detalji Konkursa za dodjelu grantova za inovativne projekte predstavljeni u Tehnopolisu

66890753_629675967543832_2252762659453665280_n
Marija Goranović
  • Autor onogost.me
  • 24.07.2019. u 12:14

Priliku da se detaljnije upoznaju i informišu o uslovima Konkursa za dodjelu grantova za inovativne projekte, koji organizuje Ministarstvo nauke, danas su u Inovaciono preduzetničkom centru „Tehnopolis“ imali potencijalni korisnici.

Na samom početku Info dana, načelnica Direkcije za inovacije i infrastrukturu Marijeta Barjaktarović Lanzardi je istakla da će Vlada Crne Gore podržati projekte održive poljoprivrede i lanca vrijednosti hrane, energije i održive životne sredine, održivog i zdravstvenog turizama kao i informaciono-komunikacione tehnologije kao horizontalni sektor

 „Fokus nam je na ovim prioritetima, jer su oni prepoznati da su ekonomski važni za ekonomski razvoj Crne Gore, i da kroz povezivanje nauke i inovacije sa privrednim sektorom, možemo dodatno ojačati te oblasti. Sa druge strane, na ovaj konkurs se mogu prijaviti inovativne organizacije koje su upisane u Registar inovativnih organizacija Ministarstva nauke. Ovu proceduru u skladu sa zakonom započeli smo prošle godine u julu i za sada imamo 33 inovativne organizacije u njih spadaju naučno-istraživačke ustanove, ustanove visokog obrazovanja, centri izvrsnosti, inovaciono preduzetnički centri, kao i privredni subjekti. Da bi se upisali u Registar sam link se nalazi i u tekstu konkursa, ali neophodno je da ustanova ima obezbijeđene osnovne materijalne uslove za rad, prostor, opremu, kadar i određeni iznos na računu“, objasnila je Barjaktarović Lanzardi.

Jedan od uslova je da se inovativna organizacija ne može prijaviti samostalno, odnosno ona mora formirati Konzorcijum sa najmanje još jednom ustanovom iz uslova konkursa. To znači da drugi partner na projektu mora biti inovativna organizacija upisana u Registar inovativnih organizacija, ili licencirana naučna ustanova, jer, kako objašnjava ona, jedan od ciljeva ovog konkusa je povezivanje ciljeva nauke i privrede.

„Sa druge strane u tom Konzorcijumu jedan od uslova jeste da postoji najmanje jedan privredni subjekat iz Crne Gore. Kada je riječ o partnerstvima sa nekom NVO ili javnom ustanovom, dozvoljeno je, ali samo u smislu konsultanskih i ekspertskih usluga. Isti je slučaj sa međunarodnim institucijama sa kojima se može ostvariti samo ta vrsta partnerstva, jer nam je cilj da sva sredstva u projektu ostanu u Crnoj Gori“, kazala je Barjaktarović Linzardi.

Potrebno je da zainteresovane ustanove daju izjave da su u poslednjih pet godina izvršile sve obaveze po osnovu sredstava koje su dobile iz sredstava javnog finansiranja, posebno budžeta Crne Gore. Sa druge strane, ako su aplicirali za neka sredstva i kod nekog drugog davaoca državne pomoći, u ovom slučaju konkretno Ministrastva ekonomije, u obavezi su da prijave ta sredstva.

Jedna inovativna organizacija se može prijaviti za više projekata i može biti partner na projektima.

„Evaluacija projekata se vrši dvostepeno. Ako projekat osvoji preko 70 bodova, on ide u drugu fazu koja je nezavisna od prve i koja se fokusira na inovativnosti i komercijalizaciju. Timovi će proći fazu intervjua, da mi u direktnoj komunikaciji sa timovima procjenimo da li je određeni tim zaista spreman i da li je svjestan tržišta“, rekla je ona.

Marina Roganović, samostalna savjetnica za podršku realizaciji inovativnih programa i projekata i vođenje registara subjekata koji obavljaju inovativnu djelatnost, govorila je o procedurama upisa u registar inovativnih organizacija, a Ivan Tomović, samostalni savjetnik za transfer tehnologija i realizaciju saradnje u okviru EU platformi za inovacije, pojasnio je proces evaluacije projekta i faze evaluacije.

Potrebno je dostaviti prijavni formular, zatim budžet projekta, pet CV-a najmanje za članove projektnog tima i ključne eksperte.

Konkurs je otvoren do 20. septembra 2019. godine, predaje se jedan original i jedna kopija na adresu Rimski Trg br. 46, naslovljava se na Ministarstvo nauke, dok je elektronska prijava obavezna.

Ukupna sredstva koja su opredjeljena za ovaj konkurs su 700.000 eura, a grantovi su dodjeljuju u vrijednosti do 100.000 eura. Trajanje projekata je od 12 do 24 mjeseca.

Marija Goranović

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Odluku o dopuni odluke o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja, prema kojoj će će proizvođači građanima morati prodavati tonu peleta po cijeni do 269 eura.
Predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije Dragan Damjanović, istakao je da to regulatorno tijelo mora ispitati zakonitost postupka EPCG da preuzime Željezaru uz pomoć države, te da smatra da to može biti problematično iz ugla EU regulative o državnoj pomoći i sa aspekta ispunjavanja pravila iz poglavlja 8 - konkurencija.