Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Đukanović: Na Bilećkom jezeru moguće i solarne elektrane

EPCG
 • Autor onogost.me
 • 28.05.2024. u 10:44
Valorizacija potencijala Bilećkog jezera pruža velike šanse i Crnoj Gori i Republici Srpskoj, kazao je predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Milutin Đukanović.

Istakao je da postoji mogućnost građenja solarnih elektrana na Bilećkom jezeru, te da je dogovoreno da se formira jedna radna grupa koja će odabrati najbolje ideje.

Na jučerašnjem sastanku ministara energetike i rudarstava Crne Gore i Republike Srpske, Saše Mujovića i Petra Đokića kao i predstavnika dvije elektroprivrede, dogovoreno je da će se od tekuće 2024. godine isplaćivati naknada za Bilećko jezero, Opštini Nikšić, u iznosu od oko 600.000 eura.

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore Milutin Đukanović gostujući u emisiji "Dobro jutro Crna Goro" na TVCG kazao je da je ''ovo samo početak valorizacije potencijala Bilećkog jezera''.

"Od 1994. godine niko iz Crne Gore nije imao nijedan cent koristi od Bilećkog jezera. Ovo je samo početak valorizacije potencijala Bilećkog jezera i mi smo juče imali lijep susret sa predstavnicima Vlade Republike Srpske i rukovodstvom Elektroprivrede Republike Srpske i za taj dio smo se odmah dogovorili", istakao je Đukanović.

Valorizacija tog potencijala, kaže Đukanović,  pruža velike šanse i Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

"Postoji potencijal za izgradnju novih elektroenergetskih objekata, kao i mogućnost da se iskoristi eventualno i ta ideja, da se riješi snabdijevanje čitave Boke Kotorske", kazao je Đukanović.

On je naglasio da postoji mogućnost gradnje i solarnih elektrana na Bilećkom jezeru, reverzibilne elektrane, te da je dogovoreno da se formira jedna radna grupa koja će odabrati najbolje ideje.

Đukanović je naglasio da su projekti u oblasti energetike strateški i da njihova realizacija traje preko 10 godina, ali da je važno da se definišu prave ideje.

"Ima puno ideja i to nas ponekad razvlači i stvara kod nas nedoumicu. Formiranje ove radne grupe u kojoj će biti uključeni predstavnici vlada Republike Srpske i Crne Gore i predstavnici elektroprivreda doprinijeće da se definišu koje su to najbolje ideje, pa da se polako kreće u realizaciju", poručio je Đukanović.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  1

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Elektroprivreda Crne Gore i Opština Nikšić će u četvrtak, 27. juna, sa početkom u 19 časova, na platou ispred Doma revolucije, otvoriti izložbu i organizovati uručenje nagrada za pet nagrađenih radova koji su učestvovali na konkursu za idejno arhitektonsko rješenje stambeno- poslovnog kompleksa “Sunčani grad”.