DMEN i Župa u srcu predstavili programe podrške u ruralnim zajednica

55837800_997490883793402_3452051960973230080_n
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 02.04.2019. u 10:17

Nevladine organizacije Društvo mladih ekologa i Župa u srcu danas su organizovali konferenciju na temu „Programi podrške i perspektive za ruralne oblasti u Crnoj Gori“.

Događaj je organizovan u okviru projekta ”Aktivne ruralne zajednice za bolju budućnost” koji je finansijski podržan od Evropske unije preko ”Alter” programa i Mreže za ruralni razvoj Crne Gore, sa ciljem jačanja sektorske komunikacije, jačanja razmjene informacija i pospješivanja dijaloga o važnim državnim planovima i programima.

Kako je istakao Miodrag Karadžić ispred NVO Društvo mladih ekologa Nikšić, projekat je koncipiran da se realizuje kroz 11 aktivnosti u trajanju od devet mjeseci.

“Opšti cilj projekta je doprinos razvoju ruralnih zajednica u Crnoj Gori. Specifični ciljevi projekta su stvaranje boljih uslova za organizovanje lokalnih grupa koje će kreirati razvoj ruralnih oblasti, povećanje atraktivnosti i stvaranje nove vrijednosti ruralnih područja”, naveo je on dodajući da su ciljne grupe u projektu građani koji žive u ruralnim oblastima, nacionalne i lokalne vlasti u Crnoj Gori, poslovna udruženja, udruženje poljoprivrednih proizvođača, etno i turistička domaćinstva u ruralnim područjima koja će moći tokom projekta sagledati mogućnosti koje nudi koncepcija LAG-ova (Lokalne akcione grupe), lokalni i nacionalni mediji.

Konferencija je poslužila i kao prilika da se prezentuju publikacije „Studija razvoja Župe“ i „Mapa resursa ruralnog Nikšića“, koje su nastale tokom trajanja projekta.

Jovo Radulović iz NVO Župa u srcu kazao je da je “Studija razvoja Župe” rađena po konceptu “odozdo prema gore” i pokazuje šta to treba uraditi u lokalnoj zajednici do 2025. godine.

“Ovaj koncept promoviše i Evropska unija kroz LAG-ove i LAG strategije. To je koncept koji, nažalost, u Crnoj Gori još uvijek nije zaživio. Mi se i kroz projekat trudimo da pokrenemo i zajednice a i organe odlučivanja, da se pozabavimo LAG-ovima i da u nekom narednom periodu, što kraćem, nadam se, budemo imali prve LAG-ove koji će imati svoje razvojne strategije”, objasnio je on.

Dušan Babić, asistent na projektu “Aktivne ruralne zajednice za bolju budućnost” kazao je da je jedan od segmenata projekta bila izrada “Mape resursa ruralnog Nikšića”.

“To je prvi dokument u Crnoj Gori tog tipa urađen za jednu opštinu koji sadrži popis aktivnosti u ruralnim mjesnim zajednicama u opštini Nikšić, kojih je ukupno 14. Dokument za cilj ima da prikaže aktivnosti naših domaćina, vrijednih, preduzetnih ljudi u ruralnim mjesnim zajednicama kako bi osvijetlio njihov rad, povezao ih međusobno i, naravno, omogućio im da nastupaju zajedno na domaćim i stranim tržištima”, objasnio je Babić.

Takođe, danas su prezentovani razvojni programi za 2019. godinu i razni vidovi podrške koji već postoje u državnom i lokalnom budžetu, a učesnici su dali svoje predloge za poboljšanje budućih programa podrške.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Isplate iz Alimentacionog fonda, koji je osnovan 1. novembra prošle godine, obustavljene su i neće ih biti sve do najavljenih izmjena Zakona o privremenom izdržavanju djece.