Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Do kraja godine na krovovima imaćemo 100 megavata snage solarnih panela

EPCG
 • Autor onogost.me
 • 03.07.2024. u 21:17
Do kraja godine na krovovima u Crnoj Gori biće instalirano približno 100 megavata snage solarnih panela, saopštio je predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Milutin Đukanović.

Ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori, Peter Felten, posjetio je danas Elektroprivredu Crne Gore.

Kako se navodi u saopštenju, tokom razgovora sa predsjednikom Odbora direktora Milutinom Đukanovićem i izvršnim direktorom Ivanom Bulatovićem, ambasador je upoznat sa strateškim projektima EPCG, prvenstveno u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE), kao dijelom investicionog ciklusa vrijednog oko 400 miliona eura.

Razmotrene su i mogućnosti saradnje kompanija na polju energetike.

Predsjednik Odbora direktora Milutin Đukanović upoznao je ambasadora Feltena sa rezultatima kompanije i istakao da je posljednje tri godine napravljen dobar plan.

Naglasio je značaj razvojnih projekata na polju zelene tranzicije, ističući važnost realizacije projekta „Solari 3000+/500+“ u skladu sa poslovnom filozofijom „proizvodi gdje trošiš“.

"Do kraja godine na krovovima u Crnoj Gori biće instalirano približno 100 megavata snage solarnih panela", uvjeren je Đukanović.

Ambasador Felten upoznat je i sa ogromnim hidroenergetskim i solarnim potencijalima Crne Gore, kao i mogućnostima korišćenja postojeće hidroenergetske infrastrukture za priključenje solarnih elektrana. Bilo je riječi i o značaju priključenja agregata A8 u HE „Perućica“, s naročitim osvrtom na odličnu saradnju između naše kompanije i NJemačke razvojne banke.

Kako je saopšteno izvršni direktor EPCG Ivan Bulatović iskazao je zainteresovanost za zajedničke aktivnosti sa njemačkim kompanijama na polju energetike.

Bulatović je istakao da je veoma važno koristiti iskustva i preporuke Njemačke, kao jedne od ključnih članica EU, tim prije što nastojimo da prilikom realizacije energetskih projekata do kraja ispoštujemo evropsku regulativu.

"Naše investicione ambicije su jasne: čista energija, zdrava životna sredina", kazao je Bulatović.

Ambasador Felten istakao je zadovoljstvo time što EPCG ima razvojnu viziju zelene energetske tranzicije, značajan kapacitet u pogledu korišćenja obnovljivih izvora energije i što „uz puno poštovanje međunarodnih stanadarda, efikasno unapređuje stanje u energetici“.

"Sagovornici su saglasni oko ocjene da postoji prostor za unapređenje saradnje između EPCG i respektabilnih njemačkih kompanija, što bi doprinijelo ne samo privrednom rastu, nego i jačanju međudržavnih odnosa", saopšteno je iz EPCG.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Vučje bilježi dobru posjećenost kako domaćih tako i posjetioca iz inostranstva. I pored brojih izazova, koji otežavaju poslovanje prije svega loša putna infrastruktura, u Turističkom centru trude se da obogate ponudu i zadrže goste.
  Vlada će od ponedjeljka limitirati cijene nekoliko osnovnih životnih namirnica, i to: pšeničnog brašna tip – 400, pšeničnog brašna tip – 500, šećera kristal, jestivog suncokretovog ulja, soli za ljudsku ishranu (kuhinjska so 1kg). Ovo je CdM-u kazao potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja Nik Ðeljošaj.