Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Đukanović: Dosta investitora zainteresovano za Željezaru

RTCG
 • Autor onogost.me
 • 04.01.2024. u 13:33
Elektroprivreda Crne Gore 2023. godinu završila je sa najboljim poslovnim rezultatom ikada, a dobit kompanije će biti od 70 do 80 miliona eura, kazao je predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG) Milutin Đukanović. Kaže i da se mora stabilizovati poslovanje Solar gradnje i Željezare EPCG. U toku je javni poziv za zakup Čeličane i Kovačnice, a Đukanović navodi da je interesovanje investitora veliko.

Đukanović je kazao i da je na kraju 2023. godine EPCG na računima imala oko 58,9 miliona eura.

„U taj iznos još nije ušlo oko 16 miliona eura po osnovu izvoza struje za decembar. Prema tome možemo slobodno reći da je saldo EPCG na 31.12. 2023. oko 75 miliona eura“, saopštio je Đukanović.

Đukanović je na konferenciji za medije kazao i da je proizvodnja struje lani bila rekordna i da je za 15 odsto veća od plana.

„Naše akumulacije na 31.12. 2023. su u plusu za 80.000 MW sati. Kada bi to preveli u novac to bi bilo još osam miliona eura“, kazao je Đukanović.

Poslovanje EPCG je kako ističe, opterećeno i troškom plaćanja električne energije povlašćenim potrošačima. Za to je lani izvojeno, kako kaže, skoro 40 miliona eura.

„U prethodnom periodu za vrijeme prije nego što je ova poslovna politika došla na čelo Elektroprivrede, veći dio ovih troškova je išao na teret potrošača, ali to se vremenom mijenja na štetu Elektroprivrede Crne Gore. Ja ovu priliku još jednom koristim da podstaknem i tužilaštvo, i istraživačko novinarstvo, na taj koncept povlašćenih proizvođača koji su dobili enormne cijene koje plaćaju dijelom i građani, a sad najvećim dijelom Elektroprivreda. To je jedan posao koji nije dobar, ni za Elektroprivredu, ni za građane, ali izuzetno dobar i profitabilan za malu grupu ljudi“, kazao je Đukanović.

Podsjetio je i da će EPCG popustima za redovne platiše poništiti poskupljenje struje koje je odobreno za CEDIS od oko 5,63 odsto. On je kazao i da EPCG danas ima oko 240.000 redovnih platiša.

Od prioriteta za 2024. naveo je gradnju novih izvora energije i kako kaže, stabilizaciju poslovanja Solar gradnje i Željezare EPCG.

„Vi znate da je trenutno konkurs, u stvari javni poziv za investitora koji je spreman da uzme u zakup Čeličanu i Kovačnicu. Na naše iznenađenje imamo dosta interesenata i očekujemo da će se to uspješno realizovati, a takođe što se tiče Solar gradnje isto očekujemo da ćemo prevazići ove probleme koje smo imali u posljednja četiri mjeseca. Problemi su do Elektroprivrede i da okrivimo i Zakon o javnim nabavkama, imamo baš velike probleme u realizaciji nabavke opreme, nabavke panela, invertora, potkonstrukcija, kablova od same specifikacije do javnog poziva pa primjedbe na taj javni poziv pa žalbe... Sigurno ćemo i u narednom periodu iz Elektroprivrede pokušati da djelujemo na parlament Crne Gore da se ti Zakoni o javnim nabavkama zaista prilagode, jer čekati opremu toliko dugo, a onda ispaštaju drugi, to je čitaviji lanac da mislimo da to nije u redu i da država jednostavno zajedno sa elektroprivredom“, poručio je Đukanović.

Cilj je kaže da se u ovoj godini napravi još 100 MW solarnih elektrana i to kroz projekat Solari 5000A+ i panele na Željezari.

„Za projekat Solari 3.000 plus prijavilo se preko 10.000 potrošača. A samo je 3.400 - 3.500 ispunjavalo tehničke uslove. Nekom mala površina krova, nekom loša orijentacija krova“, kazao je Đukanović.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  1

  1. S,amo ti da ne odlucujes kome ćeš je dati. Jer znamo kome je namjestas. Isto kao sto si namjestio direktora.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Isplata penzija za jun počinje danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore.
  Niko se ne kocka sa Fondom PIO i sve penzije, osim minimalnih biće uvećane već u januaru, kazala je gostujući u Jutarnjem programu TVCG ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić.