Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Doprinosi za Fond PIO se ne ukidaju, samo smanjuju

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 07.07.2024. u 07:49
Fiskalna strategija biće na javnoj raspravi za 15-ak dana, a objediniće, kako je najavio premijer Milojko Spajić, mjere neophodne za realizaciju programa Evropa sad 2.

Suština, bar za sada poznata javnosti, je da će se smanjiti poreska opterećenja na rad, a doprinosi za penzijsko invalidsko osiguranje biti manji, ali ne i ukinuti. Finansiranje Fonda ostaje isto.

Ovakve poruke stigle su iz Vlade nakon što u parlamentu nije održan premijerski sat.

"U dogledno vrijeme ne planiramo korišćenje drugog penzionog stuba koji podrazumijeva da zaposleni uplaćuje doprinose za penzijsko invalidsko osiguranje", najavio je premijer.

Najavljena fiskalna strategija, konkretno korekcija opterećenja za rad, znači, pojašnjava predsjednik Unije poslodavaca Slobodan Mikavica, preraspodjelu unutar bruto zarada, odnosno smanjenje doprinosa i uvećanje neto plata.

"Što nije suštinski manji izdatak za poslodavca, jeste boljitak za zaposlene, indirekto bokjitak i za poslodavca koji će imati zadovoljnijeg radnika, ali nijesmo sigurni da li će kompenzacija ili kontramjere koje bi trebalo da prati smanjenje izdataka u Fondu PIO, možda na dodatni način opteretiti poslodavca. Toga se plašim. To je neizvjesnost koju još uvijek ne poznajemo. Nadam se da se neće pribjeći povećanju PDV-a ili nekih drugih mjera koje bi dodatno ugrozile konkurentnost crnogorske privrede, već da će to biti jedan set zakonskih rješenja koja će podići obim ekonomije, koja će omogućiti širi poreski zahvat u smislu smanjenja sive ekonomije, većeg sveobuhvata poreskih obveznika, novih ekonomskih aktivnosti koje će generisati taj prihod koji se očekuje eventualnim smanjenjem izdvajanja Fondu PIO", kaže Mikavica.

Unije poslodavaca stava su da se poslanici ne bave važnim ekonomskim pitanjima da prijedlozi zakona poput popisa poljoprivrednih domaćinstava ili izmjene propisa o neradnoj nedjelji već dugo stoje u proceduri. Zanemaruju se, tvrdi Mikavica, i propusti u pripremi turističke sezone.

"Umjesto da se bavimo tim problemima, sve nam je dugo bitnije", poručuje Mikavica.

Poslodavci očekuju da će najavljene reforme uslijediti nakon dijaloga i kompromisa ne samo socijalnih partnera, već i šire stručne zajednice, te da će se ekonomski, zaključuje Mikavica, staviti iznad političkih interesa.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Ministar zdravlja Vojislav Šimun kazao je da očekuje da će od jeseni transplantacije biti rađene i u Kliničkom centru. Gostujući na TVCG kazao je da rade na smanjivanju listi čekanja, te da je u pripremi nova metodologija zakazivanja pregleda. Istakao je da je broj bolovanja preko 30 dana smanjen za 50 odsto, a ispod 30 dana za 20 odsto.