Državni službenici i namještenici naredne tri godine bez povećanja plate

novac1
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 28.07.2017. u 06:32

U naredne tri godine državni službenici i namještenici neće moći da računaju na povišicu. 

To roizlazi iz novog Predloga smjernica makroekenomske i fiskalne politike za period do 2020. godine. 

Prema tabeli koju objavljuje Portal Analitika, sredstva za zarade ove godine projektovana su na 333 miliona eura, dok su 2020. godine ograničena na 332 miliona eura.

Ministarstvo finansija definisalo je graničnu vrijednost novca koji država može potrošiti u naredne tri godine. Limit potrošnje za ovu godinu iznosi 1,660 milijardi eura, naredne 1,703 milijardi eura. Limiti za 2019. i 2020. godinu određeni su na 1,657 milijardi, odnosno 1,495 milijardi eura.

Prema podacima Vlade, sredstva za  bruto zarade državnih činovnika ove godine su  projektovana na 333 miliona eura, a 2020. godine ograničena na 332 miliona, što praktično znači da će  državnim službenicima u naredne tri godine zarade ostati na istom nivou.

Naravno, pod uslovom da broj državnih službenika ostane na istom nivou, jer je povišica matematički moguća samo ako bude otpuštanja viška radnika u javnom sektroru.

Limit potrošnje utvrđuje se kao ukupan iznos budžetske potrošnje, izuzimajući izdatke za otplatu duga i kamata, izdatke koji se finansiranju iz donacija i izdatke za kofinansiranje, kao i izdatke za finansiranje materijalne štete, nastale usljed elementarnih nepogoda i drugih vanrednih i nepredvidivih okolnosti nastalih usljed više sile.

“Limit potrošnje predstavlja polaznu osnovu za pripremu Zakona o budžetu za 2018. godinu i ukazuje na budžetski okvir, odnosno gornju granicu budžetske potrošnje centralmog Budžeta Države za tekući budžet, budžet državnih fondova, kapitalni budžet, budžetsku rezervu, kao i gornju granicu budžetske potrošnje potrošačkih jedinica prvog reda”, navodi se u novim Smjernicama makroekenomske i fiskalne politike za period do 2020. godine.

Limit se odnosi za period od tri godine, od 2018. do 2020, i obavezujući je za 2018, a indikativan za 2018. i 2019. godinu, što je u skladu Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti.

“Potrošačke jedinice prvog reda, u postupku planiranja budžeta, planiraju i koordiniraju planiranje budžeta potrošačkih jedinica nad kojima vrše nadzor i dužne su da svoj budžet i budžete potrošačkih jedinica nad kojima vrše nadzor planiraju u skladu sa utvrđenim limitima potrošnje”, piše u dokumentu.

Prezentovane brojke nedvosmisleno ukazuju da Vlada premijera Duška Markovića ima namjeru, da u svom mandatu, primijeni rigorozne mjere štednje.

 

Izvor: portalanalitika.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Na predlog Ministarstva kapitalnih investicija, Vlada Crne Gore je na jučerašnjoj sjednici usvojila Informaciju o problemima tekućeg održavanja javne željezničke infrastrukture i dala saglasnost za korišćenje sredstava tekuće budžetske rezerve, na način što će se preusmjeriti 3.941.200 eura na poziciju Uprave za željeznice koja se odnosi na tekuće održavanje javne željezničke infrastrukture, istakao je državni sekretar za željezničku infrastrukturu i saobraćaj Miloš Rajović.