Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

EPCG još uvijek nije potpisala ugovor za zakup Željezare: Pregovori sa Švajcarcima i dalje traju

gov.me
 • Autor onogost.me
 • 24.03.2024. u 14:06
Pregovori sa jedinim preostalim ponuđačem za zakup nikšićke Željezare, švajcarskom kompanijom 8B Capital, i dalje su u toku, potvrdili su "Danu" iz Elektroprivrede (EPCG).

Iz EPCG ističu da je samo jedan ponuđač dostavio ponudu u skladu sa predmetom i uslovima javnog poziva, tako da je pregovarački postupak još uvijek u toku.

''Ukupno su stigle tri ponude, od kojih su dvije, a ne tri, isključene iz daljeg postupka jer nijesu bile u skladu sa predmetom i uslovima javnog poziva. Nastojimo da, što je moguće prije, okončamo pregovore. Ukoliko se uspješno završe, slijedi usaglašavanje ugovornih odredbi i potpisivanje. U ovom trenutku je nemoguće definisati vremenski okvir ovoga složenog postupka'', saopštili su iz EPCG.

avni poziv za zakup pogona nikšićke fabrike raspisan je krajem decembra prošle godine, a na njega su se javila četiri konzorcijuma, među kojima su bili Universal Energy iz Kine, Kvalitetsbygg & Uber Nordic iz Švedske, Energy & Industrial Management Advisory Services iz Češke i domaća kompanija Neksan, u vlasništvu biznismena Miodraga Dake Davidovića, koji je figurirao kao zainteresovani još u procesu otkupa fabrike od nekadašnjeg vlasnika, turskog "Toščelika".

Prema javnom pozivu za zakup, minimalan iznos zakupnine koji mora biti plaćan određen je na iznos od 30 hiljada eura mjesečno, a njena konačna visina zavisi od ponude zakupca po elementima javnog poziva.

– U zakup se izdaju proizvodne i pomoćne hale, proizvodna postrojenja, mašine i pomoćna oprema i ostala infrastruktura koja je u funkciji (i predstavlja podršku) nesmetanom odvijanju proizvodnje i drugih poslovnih procesa u proizvodnim pogonima Čeličana i Kovačnica – piše u javnom pozivu.

Nedavno je i Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) utvrdila da je EPCG kupovinom Željezare prekršila Zakon o kontroli državne pomoći. Rješenjem se nalaže EPCG da najkasnije u roku od četiri mjeseca od dana prijema rešenja preduzme mjere neophodne za povraćaj neusklađene državne pomoći, te da u roku od dva mjeseca utvrdi iznos i dostavi plan za povraćaj sredstava.

Izvor: dan.co.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Zakonom o budžetu za 2024. godinu planirano je 240.012.958,82 eura za realizaciju 332 projekta ukupne procijenjene vrijednosti 2,9 milijardi eura, a u prvih šest mjeseci 2024. godine potrošeno je 61,2 miliona eura, što je 26% od planiranog iznosa.
  Prosječan junski račun za električnu energiju za domaćinstva na nivou Crne Gore, ukoliko se izuzmu neočitana mjerna mjesta u objektima koji nijesu stalno nastanjeni, iznosi 30,59 eura.