EPCG uplatila drugu ratu, preuzima Željezaru za 8 dana

 • Autor onogost.me
 • 14.02.2023. u 15:32
Elektroprivreda Crne Gore uplatila je drugu ratu od pet miliona eura čime su se stvorili preduslovi da za osam dana preuzme imovinu Željezare, koju je od turske Tosjali grupe kupila za 20 miliona eura. Narednih dana počeće pripremni radovi kao bi se počela proizvodnja konstrukcija i podkonstrukcija namijenjenih za solarne panele.

Kada Elektroprivreda shodno kupoprodajnom ugovoru dobije “zeleno svijetlo” da raspolaže imovinom, u Željezaru će ući 197 radnika, koji su se od 2. juna prošle godine uporno borili da sačuvaju fabriku i svoja radna mjesta.

Najprije će obavljati pripremne radove koji podrazumijevaju čišćenje kruga, pripremanje pogona, ponovo će se popisati pokretna i nepokretna imovina, zalihe repromaterijala i evidentirati imovina van kruga.

Za taj posao biće potrebno oko mjesec i po nakon čega će se krenuti u realizaciju aktivnosti prema biznis planu, čiji prvi segment je izrada konstrukcija i pokonstrukcija, kazao je Radiju Crne Gore, izvršni direktor EPCG Željezara Solar Đorđije Manojlović.

“U nekadašnjoj mehaničkoj radionici radiće se mehanička obrada, u konstruktivnoj aluminijske podkonstrukcije i čelične konstrukcije za solarne panele. Kasnije će početi pripreme u kovačnici kako bi i taj pogon što prije startovao, a četvrti segment podrazumijeva izgrdanju solarne elektrane U fazi je analiza krovova i zemlje, gdje bi potencijalno mogle da se grade elektrane. Mislim da bi nekih 17 MW moglo na krovovima, a 30 MW van krovova”, naglašava Manojlović.

Za realizaciju sva četiri segmenta predviđena biznis planom biće neohodna 304 radnika, ali otvoriće se i nova radna mjesta, jer se uporedo razgovara sa potencijalnim investitorima po principu poslovno-tehničke saradnje, za šta postoji interesovanje iz zemalja regiona.

“Nama je prioritet da se uposli što veći broj radnika i mislim da ćemo u tome uspjeti, jer imamo interesovanje ozbiljnih potencijalih partnera i nadam se uskoro nekim konkretnim dogovorima. Na putu smo da se u Željezari otvori cinkara, pogon armaturnih mreža i još nekoliko metalurških projekata”, ističe Manojlović.

Uvjeren je Manojlović da će nakon više neuspješnih privatizacija nikšića Željezara, krenuti putem oporavka, zašto su najbolji garant pravilan pristup i realni poslovi, što je i predviđeno biznis planom.

Izvor: Radio Crne Gore/rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Unija slobodnih sindikata (USSCG) dala je punu podršku akciji "Stop inflaciji" i pozvala Vladu da se pridruži antiinflacionoj kampanji i privremeno umanji akcize na gorivo u iznosu ne manjem od 40 odsto.
  Od sjutra će građani u pet najvećih trgovačkih lanaca moći da kupuje i više od 25 proizvoda po minimalnim cijenama, najavio je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović.