EPCG – Željezara: Kupce imaju, dozvole čekaju

gov.me
 • Autor onogost.me
 • 17.08.2023. u 08:27
Nikšićkoj kompaniji “EPCG - Željezara” potrebna je podrška države i matične kompanije kako bi što prije počela da proizvodi i bude profitabilna, saopšteno je u Jutarnjem programu TVCG. Direktor “EPCG - Željezara” Đorđije Manojlović i predsjednik Sindikata Ivan Vujović kažu da su kompaniji za početak proizvodnje potrebne integrisana i dozvolu od Agencije za zaštitu konkurencije. Uz pomoć države, kako pojašnjavaju, taj proces bi mogao biti ubrzan.

Predsjednik Sindikata “EPCG – Željezara” Ivan Vujović kaže da bi u ponedjeljak trebalo sa češkom kompanijom da potpišu ugovor o saradnji.

“Oni su spremni da naredne dvije godine od nas otkupljuju 1.000 tona gotove robe, a naša mjesečna proizvodnja bi trebalo da bude oko 1.700 tona”, kaže Vujović.

On navodi i da je Željezara za dvije godine, koliko nije proizvodila, izgubila sertifikate, a da su Česi spremni da njihove sertifikate daju nikšićkoj kompaniji.

“Ima upita i zainteresovanih, ali mi prvo moramo da pokrenemo proizvodnju, za to je potrebno da dobijemo integrisanu dozvolu i dozvolu od Agencije za zaštitu konkurencije”, kazao je Vujović.

Integrisana dozvola se može, kako pojašnjava dobiti, za šest mjeseci, a od države traže da krenu u proizvodnju i da u hodu rješavaju to pitanje.

“Češka firma od od nas zahtijeva da već polovinom septembra ili početkom oktobra počnemo da isporučujemo tu robu”, kazao je Vujović.

Navodi i da traže šest i po miliona eura, koliko je predviđeno biznis planom iz januara. Vujović ističe i da je projektom proizvodnje predviđen godišnji profit od oko dva miliona eura.

“Profita ima, ima radne i stručne snage, samo je potrebno da imamo sluha od države za dobijanje dozvola i od naše matične kompanije za planirani budžet”, kazao je Vujović.

Kazao je i da nemaju ništa protiv investitora, kao ni protiv matične kompanije EPCG.

“Potrebna je podrška države da se krene u proizvodnju i da napokon pokažemo da nijesmo kao ranije i da hoćemo da radimo i proizvodimo. Od ove fabrike zavisi 300 porodica”, naveo je Vujović.

Direktor “EPCG – Željezara” Nikšić Đorđije Manojlović kaže da iz desetak države imaju upite i interesovanja za kupovinu željeza, ali da se čeka početak proizvodnje.

Manojlović ističe da je integrisana dozvola uglavnom vezana za ekologiju i da može na osnovu postojećih licenci već biti izdata.

I dozvola od Agencije za zaštitu konkurencije, kako smatra, nije problematična.

“Ako se novac tih šest i po miliona da taj novac mi ne trošimo za plate već za obrtna sredstva”, naveo je Manojlović i poručuje da Željezara može biti profitabilna.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Upravni odbor Doma za stare je, uz prethodne konsultacije i saglasnost nadležnog Ministarstva rada i socijalnog staranja, sazvao sjednicu za juče u cilju razmatranja akta o razrješenju direktorice Doma, Anđele Lalatović, zbog nezakonitog postupanja i višestruke zloupotrebe službenog položaja, kazao je predsjednik UO Zdravko Zečević.