EPCG-Željezara: Uskoro prvi ugovori sa stranim partnerima

Privatna arhiva
 • Autor onogost.me
 • 16.05.2023. u 13:54
Oko 80 radnika, od njih nešto preko 250, počelo je sa radom u radionicama EPCG-Željezara prije 15 dana, narednih dana će početi sa izradom potkonstrukcija za solarne panele, a uskoro bi trebalo da budu potpisani i prvi ugovori sa inostranim partnerima.

To je “Vijestima” kazao direktor EPCG-Željezara Đorđije Manojlović.

Prema njegovim riječima, završena je ugradnja solarne elektrane jačine 1,7 megavata na krovu Vučionice, a u toku su aktivnosti na nabavci trafo-stanice i priključaka na mrežu, kako bi se omogućila proizvodnja električne energije.

”To će predstavljati jedan od najznačajnijih finansijskih izvora naše kompanije. Početni organizacioni procesi u fabrici su ojačani izradom potkonstrukcija u našim radionicama za potrebe solarne elektrane na zemlji jačine dva megavata. U toku su pregovori sa inostranim strateškim partnerima u vezi sa realizacijom značajnih projekata koji se odnose na proizvodnju saobraćajnih štitnika, armaturnih mreža, čeličnih užadi i sendvič panela i u skorijem periodu očekujemo potpisivanje prvih ugovora”, kazao je Manojlović.

On je kazao da je u fabrici trenutno zaposleno oko 250 radnika koji imaju rješenja na neodređeno, a tu je i između 10 i 15 ugovoraca.

”U narednom periodu očekuje se porast broja zaposlenih u zavisnosti od dinamike pokretanja i implementacije projekata. Sadržajni kapaciteti firme biće ojačani radničkim restoranom, čija rekonstrukcija je u završnoj fazi i oko 20. maja planirano je njegovo otvaranje”, kazao je Manojlović.

Kako je istakao, već je potpisano nekoliko ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa manjim firmama, a prvi ugovor je potpisan sa nikšićkom kompanijom Hiperion, koja se bavi mašinskim održavanjem hidroenergetskih objekata.

Bivši radnici Željezare, koji su protestovali devet mjeseci i koji su u aprilu, nakon sedam mjeseci provedenih na Birou rada, potpisali ugovore na neodređeno, zadovoljni su što su uspjeli, kako su više puta isticali, da sačuvaju i fabriku i svoja radna mjesta.

”Možemo napokon da kažemo da smo zadovoljni situacijom koja je trenutno u fabrici. Dobili smo rješenja na neodređeno, počeli su pripremni radovi za solarnu elektranu na zemlji, instalirana je solarna elektrana na krovu bivšeg pogona Vučionice. Ovih dana očekujemo početak radova u pogonu konstrukcija, a u budućem periodu i nove programe koji se najavljuju. Vjerujemo da će ova fabrika biti ponos nas radnika, ali i svih u državi”, kazao je za “Vijesti” predsjednik Sindikata radnika EPCG-Željezara, Ivan Vujović.

Svjestan je da treba, kako je istakao, dosta rada da bi uspjeli u tome, ali, kako je kazao, radnici nikad nijesu bili spremniji za rad.

”Sinergija koja je stvorena između radnika i uprave će tome doprinijeti i pokazati kako jedan kolektiv treba da izgleda. Država je napokon stala iza radnika i građana ove države i nadam se da će tako biti i u budućem periodu. Mi smo tu da radimo i da živimo pošteno od svog rada, ali isto tako da kontrolišemo i upozorimo ako nešto ne bude u redu. Ono kako je do sada rađeno, imamo samo riječi hvale”, zaključio je Vujović.

Elektroprivreda je krajem prošle godine otkupila imovinu Željezare od turske kompanije Tosčelik za 20 miliona eura. Tosčelik je imovinu Željezare u stečaju kupio 2012.godine za 15,1 milion eura. Prema zvaničnim podacima imovina Željezare vrijedi 54 miliona eura.

Izvor: vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  1

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Tomas Hierl, prvi investitor u Željezari, kazao je da su u tu kompaniju došli da prozvode čeličnu užad i najavio da će u narednom periodu osim čelične užadi proizvoditi i žicu i sirovinu za užad. On očekuje da proizvodnja počne na jesen i da u naredne dvije do tri godine zaposli od 100 do 200 radnika.