FOTO: Počeo peti Novogodišnji sajam lokalnih proizvoda

5
onogost.me
  • Autor Marija Vujovic
  • 21.12.2018. u 11:00

Uz prisustvo preko 250 izlagača, organizatora, partnera i brojnih posjetilaca, danas je u Sportskom centru svečano otvoren peti Novogodišnji sajam lokalnih proizvoda.

Predsjednik opštine Nikšić Veselin Grbović iskoristio je ovu priliku da podsjeti prisutne na početke ove manifestacije, kada su, kako je rekao, organizatori morali da okupljaju izlagače i nude priliku da besplatno izlažu svoje proizvode.

 „Danas, nakon četiri godine, situacija je takva da se izlagači sami interesuju i prijavljuju za učešće na Sajmu i, što je najvažnije, iz godine u godinu ih je sve više“, zadovoljno je istakao Grbović.

Kako je dodao, Sajam je uspio da ostvari svoja dva primarna cilja.

„Prvi što polako, ali sigurno postaje jedan od nikšićkih brendova i kao takav predstavlja događaj kojem se jednako raduju izlagači i posjetioci. Drugi cilj je što smo uspjeli da za protekle četiri godine afirmišemo značaj i osnažimo poljoprivrednu proizvodnju i proizvodnju organske hrane, ali i da naše sugrađane podržimo u namjeri da se bave izradom i prodajom suvenira, umjetnina i rukotvorina“, naveo je Grbović dodajući da su ogromno interesovanje i rekordan broj izlagača dokaz da je napravljen dobar posao.

Prema njegovim riječima, sajam je izložbeno-prodajnog karaktera, mjesto za susret i međusobno ekonomsko povezivanje, trgovinsku razmenu, ali i za prezentiranje novih razvojnih projekata.

„Sajam ima i humanitarni karakter. I u ovim pretprazničnim danima ne zaboravljamo one kojima je naša pomoć najpotrebnija“, naglasio je on.

Partner na ovogodišnjem sajmu je i opština Bijelo Polja iz koje svoje proizvode predstavlja takođe veliki broj izlagača. Tako je sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj  Bijelog Polja Jasmin Ćorović čestitao opštini Nikšić što prepoznaje značaj regionalnih sajmova i poželio da baš ovaj traje još dugo.

„Opštine poput Nikšića, Pljevalja, Bijelog Polja i drugih koje imaju ponajviše potencijala za razvoj poljoprivrede treba da budu zamajac sveukupnog razvoja poljoprivrede Crne Gore, pa se očekuje da upravo one prve pokreću ovakve i slične susrete i rade na razvoju ove važne privredne grane“, poručio je on.

Prema riječima Ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutina Simovića, za Sajam se već može reći da postaje tradicionalan, a počeo je sa 50 izlagača.

„Zadovoljstvo je što su danas na ovom sajmu, pored proizvođača iz Nikšića i Bijelog Polja, prisutni proizvođači iz Pljevalja, Kolašina, Mojkovca, Petnjice, Berana i sa juga Crne Gore – Ulcinja, Bara, Kotora i Herceg Novog. To je najbolja najbolja potvrda da poljoprivreda Crne Gore ide koracima napretka. Takođe, koristim ovu priliku da pozdravim naše goste koji dolaze iz regiona – proizvođače iz Bosne i Hercegovine“, rekao je ministar i poručio proizvođačima i da će u narednom periodu nastaviti sa kontinuiranom komunikacijom i zajedništvom kao jedinom formulom zajedničkih iskoraka.

Na kraju je poželio učesnicima Sajma da ostvare zacrtane ciljeve i proglasio Sajam otvorenim.

Organizator sajma je Opština Nikšić uz podršku IPC “Tehnopolis”, Sportskog centra Nikšić, Mreže za ruralni razvoj Crne Gore i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Ministar ekonomskog razvoja Goran Đurvić kazao je u emisiji "Dobro jutro Crna Goro" da je Vlada akcijom Stop inflaciji pogodila metu. Ističe da su ovim potezom zadovoljni oni kojima je akcija bila namijenjena i potrebna, te da je ona državu koštala nula eura.